Partners

Ergonomie

Hoogte van kasten, laden en werkblad

Met kasten, laden en een werkblad op de gepaste hoogte vermijd je te veel kniel- en strekbewegingen.

Foto: ORGALUX (Blum)

Met kasten, laden en een werkblad op de gepaste hoogte vermijd je te veel kniel- en strekbewegingen. Pas de hoogte van het werkblad aan de lengte van de gebruikers aan. Meestal bedraagt de standaardhoogte van het werkblad 91 cm, maar steeds vaker kiezen mensen voor een hoger vlak. De afstand tussen je elleboog en het werkblad mag 10 tot 15 cm bedragen. Zorg voor voldoende werkruimte. Hoe langer het werkblad, hoe comfortabeler.

Bewegingsruimte

De verschillende werkzones mogen niet te ver van elkaar verwijderd zijn, anders moet je grote afstanden afleggen tijdens het koken. Je hebt wel voldoende bewegingsruimte nodig. Zo moet een keuken met twee tegenover elkaar liggende rijen kasten minimaal 2,40 m breed zijn: twee maal 60 cm voor de kastdiepte en 1,20 m als bewegingsruimte. Om over voldoende werkruimte te beschikken, moet de totale lengte van het werkblad minimaal 7 m bedragen.

Opbergen

Veel gebruikte benodigdheden geef je een gemakkelijk en snel te bereiken plek in de laden net onder het werkvlak en op de lagere schappen van de bovenkasten. Spullen die je minder vaak benut, komen wat hoger in de bovenkasten of wat lager in de onderladen. Zaken die je maar zelden nodig hebt, zet je helemaal bovenaan of onderaan.

Heb je een concreet (ver)bouwproject?
Dan heb je waarschijnlijk recht op een gratis exemplaar van de gids Verstandig Bouwen & Renoveren. Deze 400 pagina's dikke gids staat boordevol met handige tips en inspiratie.
Bestel je gids hier.

Productinfo over keuken

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Debeir natuursteen, een edel materiaal

Debeir natuursteen, een edel materiaal

Bouwmaterialen Verhelst
  • voor binnen en buiten
  • eigen plaatsingsdienst
Spanplafonds Extenzo

Spanplafonds Extenzo

Extenzo Spanplafonds
  • Licht, vormen, kleuren.
  • De spannendste oplossing.
Dovy magazine: wij maken uw keuken!

Dovy magazine: wij maken uw keuken!

Dovy Keukens
  • Ergonomisch verantwoord
  • Kwaliteit aan scherpe prijs
Toon meer