Partners

Vraag en antwoord

Hoe een vochtige ruimte verlichten van op 3 aansteekpunten?

Vraag

Omdat de wasplaats van mijn toekomstige woning ook als 'sas' (buitendeur/garage/keuken) dienst doet, zou ik graag de verlichting vanop drie verschillende plaatsen aansteken. Drie aansteekpunten, dus 2 wisselschakelaars en 1 kruisschakelaar. Omdat het om een 'vochtige' ruimte gaat, is het aangewezen om dubbelpolige schakelaars te voorzien.
Probleem: Een dubbelpolige kruisschakelaar bestaat niet. Is men verplicht om ruimtes zoals de wasplaats van tweepolige schakelaars te voorzien (Het AREI is naar mijn best vermogen niet geheel duidelijk)? Zo ja, bestaat er een alternatieve oplossing?

Antwoord

"Eerst en vooral moet ik melden dat de dubbelpolige onderbreking in de badkamer geen verplichting meer is," weet Xavier Malherbe, onze elektriciteitsspecialist van OCB.
"Indien je dit toch wenst te doen raad ik aan om met 3 drukknoppen te werken en een dubbelpolige teleruptor."

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

De redactie van Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt bij het beantwoorden van vragen. De Livios-redactie en de panelleden op wie Livios een beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het verstrekken van foutieve of onvolledige inlichtingen.

Productinfo over verlichting