Partners

Vraag en antwoord

Hoe elektriciteitkabels voor verlichting plaatsen?

Vraag

Binnenkort begin ik aan mijn nieuwbouw en ik zou graag de elektriciteit zelf leggen. Maar hoe leg ik de kabels voor mijn verlichting?

Ik vertrek van de zekeringkast naar mijn schakelaar(s), waarna ik naar het lichtpunt ga.  Hoe leg ik de kabel van de schakelaar naar het lichtpunt?

Is dit voor elk licht afzonderlijk langs een sleuf naar boven, door het plafond, via de vloer van de eerste verdieping of zolder en dan terug via het plafond naar beneden?

Of wordt dit allemaal via één centraal groot gat naar boven geleid voor alle lichtpunten?
Dus van de zekeringkast over de vloer naar schakelaar, terug over de vloer naar het centrale punt om dan via het plafond naar boven te gaan en zo over de vloer naar het lichtpunt terug te gaan?

Antwoord

"Je kan je verlichting op verschillende manieren installeren", begint Xavier Malherbe van OBC. "Je kan via de schakelaar vertrekken en zo naar de verschillende lichtpunten gaan. Je kan met de voeding langs onder aankomen en dan verticaal stijgen naar de schakelaar en verder verticaal naar de zoldering en verder van lichtpunt naar lichtpunt."

"Een tweede mogelijkheid is om de voeding via de zoldering naar het lichtpunt te brengen. En van daaruit naar de schakelaar (verticaal)."

"Daar waar de voeding in de zoldering aankomt, kunnen al de andere - gelijktijdig bediende - lichtpunten mee parallel geschakeld worden."

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

De redactie van Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt bij het beantwoorden van vragen. De Livios-redactie en de panelleden op wie Livios een beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het verstrekken van foutieve of onvolledige inlichtingen.

Productinfo over verlichting