Partners

Vraag en antwoord

Opgevroren terras opbreken en terug plaatsen

Vraag

Mijn bestaand terras van keramische tegels (12x24x1,5cm) is opgevroren. Ik overweeg de tegels op te breken en te ontdoen van mortelresten en hem terug te plaatsen in een mortelbed.
Bestaande situatie: Oppervlakte: 11 x 3 m ingesloten door 2 muren en aan de vrije zijde afgeboord met blauwe arduinen boordsteen. Er was geen uitzetvoeg en de vloer was tegen de muren ook gevoegd. Geen grondwaterprobleem. Ondergrond:- steenslaglaag (5 cm), hellende (1%) betonnen onderlaag (7 cm) zonder randisolatie tussen muur en beton, - gestabiliseerd zandbed: 5 cm, - tegel in mortelbed.
Vragen:
Samenstelling: - Mortelbed: verhouding cement/zand? Soort zand? Toevoeging Compactuna of Superbond? Het meest geschikte?
- Elastische, mos- en waterafstotend voegmortel? Hoe?
Waterdoorlatende ondergrond: door gaten te boren in de hele oppervlakte van de bestaande betonnen ondervloer. Minimum diameter? Bescherming dichtslippen door de stabilisézand?
- Best een drainagemat of ontkoppelingsmat plaatsen? Hoe werkt dit systeem? Dikte? Kostprijs?
Uitzettingsvoegen: Uitzettingsvoeg(en) noodzakelijk (11 x 3m)? Hoe ? Siliconenvoeg i.p.v. mortel? Een 'uitzettingsprofiel'gewenst? Graag wat uitleg? Randisolatie tegelmuur?Antwoord

"De plaatsing van terrasvloeren is een complex gegeven", weet Bruno Roten van Omnicol. "Je moet  zorgen voor voldoende afwatering van het regenwater. Het water loopt via de haarscheurtjes tussen voegmortel en tegel onder de tegel. Het is van belang dat je zorgt dat het water dat onder de tegels zit, weg kan. Het is ook noodzakelijk om een afloop te plaatsen.
Er zijn verschillende systemen mogelijk. Éen ervan is te werken met een ontkoppelingsmat. Je kan hiervoor meer info vinden op de website van schlueter.be of blanke-co.com.
Daarnaast gebruik je best een vorstvrije lijm, dwz een hoogflexibele poedertegellijm  bv. (Omnicem PL 85). Het is van belang dat de tegels 'vol' in het lijmbed worden geplaatst (zo vermijd je holle ruimtes waardoor de tegels kunnen opvriezen). Voor het opvoegen gebruik je best een waterwerende voegmortel (bv Omnifill B100WD) die ook mosvorming tegengaat. Qua dilataties zijn vlakken van 4x4 meter aangewezen. Ook hiervoor kijk je best even op de bovenvermelde websites."

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

De redactie van Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt bij het beantwoorden van vragen. De Livios-redactie en de panelleden op wie Livios een beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het verstrekken van foutieve of onvolledige inlichtingen.

Productinfo over vloeren

Lamett

Vandix natuursteentegels

Beltrami NV

Bouwmaterialen Verhelst

DRT Gietvloeren

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Meer comfort met vloerverwarming

Meer comfort met vloerverwarming

Radson
  • Vele systemen, vele voordelen
  • Totale controle over iedere zone binnenshuis
Gietvloeren DRT

Gietvloeren DRT

DRT Gietvloeren
  • 4 soorten gietvloeren
  • Desing en Techniek
  • Sfeer en Uitstaling
Meerlagig parket, meervoudig genieten

Meerlagig parket, meervoudig genieten

Lalegno
  • Uitstekende parket
Toon meer

Interactieve tools