Partners

Centraal examen moet wantrouwen tegenover EPC wegnemen

Een steekproef van Test-aankoop bevestigt dat er nog werk is aan de winkel. Voor eenzelfde woning was er maar liefst een verschil van bijna 250 tussen twee EPC-certificaten.

Het energieprestatiecertificaat (EPC), het document dat aangeeft hoe energiezuinig of -verslindend een gebouw is, blijft rammelen langs alle kanten. Dat kon je al hier op Livios lezen in het artikel ‘Hoe waterdicht is je EPC-score?’. Test-Aankoop nam nu de proef op de som en hield een steekproef bij 25 energiedeskundigen. De resultaten liggen ver uit elkaar, wat betekent dat EPC-scores niet altijd even betrouwbaar zijn. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche reageert dat er in het najaar een centraal examen komt voor deskundigen die de certificaten moeten afleveren.

Steekproef bevestigt wantrouwen

Het EPC is een document dat elke verkoper of verhuurder moet voorleggen. Al een tijdje zijn er twijfels bij de betrouwbaarheid van het certificaat. De steekproef van de consumentenorganisatie bevestigt het wantrouwen alleen maar. Zo was de score voor een en dezelfde woning in Vlaams-Brabant bij de ene deskundige 162 kWh/m², terwijl de andere 402 kWh/m² noteerde. Nog een heikel punt was dat er ook grote verschillen zaten in de kostprijs: van 380 tot 780 euro voor dezelfde woning.

Twee op drie deskundigen wel eens in de fout

Op het kabinet van Vlaams minister Van den Bossche erkennen ze de fouten. "Steekproeven gaven vorig jaar al aan dat 4 op de 10 EPC-certificaten niet klopten. Ook gaan twee op de drie deskundigen wel eens in de fout. De voorbije maanden zijn er bijlessen georganiseerd, en brieven met veel gemaakte fouten naar de deskundigen gestuurd. Nu controleren we de deskundigen beter. Wie een fout maakt, krijgt een boete. Na meerdere fouten volgt een schorsing of in het ergste geval een intrekking van de erkenning."

Controles en examen

De eerste controles werpen intussen hun vruchten af, luidt het. Er is dus beterschap op komst. Een andere beslissing van de Vlaamse regering is dat er in het najaar een verplicht centraal examen komt voor energiedeskundigen. Deskundigen die geschorst geweest zijn, moeten hier overigens aan deelnemen en slagen, willen ze nog certificaten uitreiken.

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

Productinfo over duurzaam. wat, waarom en hoe?

Ventilair Group

Climavent

Kingspan Insulation B.V.

EcoPuur

Xella-Multipor

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Artline light is more nl

Artline light is more nl

Sapa Building System
  • Design en minimal
  • Functional en technology
  • Configurations
Intelligente gebouwentechniek 2014

Intelligente gebouwentechniek 2014

Gira
  • Comfort, efficiëntie en veiligheid
  • Aanpasbaar aan uw behoefte
Brink quality of life system

Brink quality of life system

Thermad -Brink Climate Systems
  • De nieuwe filosofie voor:
  • Verwarmen, ventileren, koelen
  • Warm tapwater
Toon meer

Interactieve tools