Partners

Waar staat EPB voor?

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op het energetische totaalpakket van je woning: isolatie, luchtdichtheid, zonnepanelen, ventilatie, verwarmingssystemen, ... maar ook op de kwaliteit van je binnenklimaat.

EPB-eisen

De EPB-eisen leggen bepaalde energetische minima vast waaraan woningen moeten voldoen.

Foto: Recticel Insulation

De B in EPB staat voor binnenklimaat: in de zomer mag er geen oververhitting zijn en je moet voorzien in minimale ventilatievoorzieningen.

Foto: Boflex

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten op energetisch gebied en op vlak van binnenklimaat voldoen aan bepaalde eisen. Die eisen worden de EPB-eisen genoemd. Je nieuwe woning zal dus wettelijk aan bepaalde energetische voorwaarden moeten voldoen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Check of jouw bouwproject onderworpen is aan de EPB-eisen met de EPB-wegwijzer van het Vlaams Energieagentschap VEA.

Europese maatregel

De EPB-eisen zijn ingevoerd door de Europese Unie om het energieverbruik per huishouden te drukken. De bedoeling is om in functie van het Kyoto-protocol de CO2-uitstoot te verminderen. Door de verbranding van fossiele energiebronnen zoals olie en aardgas komt er immers CO2 vrij, met nefaste gevolgen voor het klimaat.

Steeds strenger

De EPB-eisen worden steeds strenger, wat betekent dat woningen steeds energiezuiniger zullen worden en minder gaan uitstoten. Dat betekent ook dat energiefacturen zullen dalen. Extra investeren in energiezuinige maatregelen is dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portefeuille.

Op weg naar nulenergiewoningen

De Europese Unie legt ook vast dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn. Zo'n nulenergiewoning vraagt zo weinig energie voor verwarming en de productie van sanitair warm water, dat die energie in zeer aanzienlijke mate ter plaatse of dichtbij geproduceerd moet worden uit hernieuwbare bronnen.

Heb je een concreet (ver)bouwproject?
Dan heb je waarschijnlijk recht op een gratis exemplaar van de gids Verstandig Bouwen & Renoveren. Deze 400 pagina's dikke gids staat boordevol met handige tips en inspiratie.
Bestel je gids hier.

Productinfo over duurzaam. wat, waarom en hoe?

Dialoog - Vorming en advies

Eandis cvba

Ventilair Group

Vecolux bvba

Xella-Multipor

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Maak uw dromen waar

Maak uw dromen waar

Dewaele Bouwbedrijven
  • Houtskeletbouw
  • Ervaring
  • Topkwaliteit
Vraaggestuurde woningventilatie

Vraaggestuurde woningventilatie

Climavent
  • Bescherming tegen vocht
  • Energiezuinige oplossing
  • Dantherm ventilatiesysteem
Artline light is more nl

Artline light is more nl

Sapa Building System
  • Design en minimal
  • Functional en technology
  • Configurations
Toon meer

Interactieve tools