Partners

Het alfabet: A, B, C en D

De richting van luchtcirculatie is altijd dezelfde: toevoer langs de droge ruimtes en dan vervolgens via doorvoeropeningen, in de vorm van binnenmuurroosters of kieren onder de deuren, naar de natte ruimtes. Daar wordt de lucht afgevoerd. Naargelang die toevoer en afvoer natuurlijk of mechanisch gebeurt, onderscheiden we vier verschillende systemen om gecontroleerd te ventileren: A, B, C en D.

Systeem A: natuurlijke toe- en afvoer

Bij systeem A gebeurt de luchtcirculatie op natuurlijke wijze aan de hand van klimatologische drukverschillen.
De lucht komt de woning binnen via regelbare toevoeropeningen (RTO’s) in ramen, muren of dak. Deze RTO’s zijn regelbaar in die zin dat je ze wat meer kan openen of sluiten. Zo vermijd je dat je ventilatie in overdrive gaat op winderige dagen. Bepaalde RTO’s zijn zelfregelend: ze bepalen zelf hoeveel lucht ze binnen laten.
In de natte ruimtes verdwijnt de vervuilde lucht via regelbare afvoeropeningen (RAO) in een verticaal kanaal dat boven het dak uitmondt.

Systeem B: mechanische toevoer, natuurlijke afvoer

De afvoer gebeurt op dezelfde manier als bij het voorgaande systeem, maar de toevoer vindt ‘mechanisch’ plaats met behulp van ventilatoren. Dit systeem wordt amper toegepast in woningen en komt verder dan ook niet meer ter sprake.

Systeem C: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

De toevoer vindt net zoals bij systeem A plaats met RTO’s. De afvoer gebeurt echter mechanisch via afvoeropeningen (AO) met extractieventielen in de natte ruimtes. Zo’n ventiel bestaat uit een filter die de lucht zuivert en een geluidsdemper die het lawaai van de installatie tot een minimum beperkt.
Binnen de systemen C is er ook een categorie vraaggestuurde ventilatie. Bij die systemen gebeurt de afvoer op een gecontroleerde manier en enkel als het nodig is. Via ingebouwde sensoren (vocht, temperatuur, beweging en CO²) in de natte ruimtes wordt het extractiedebiet aangepast aan de werkelijke woonsituatie.

Systeem D: mechanische toe- en afvoer

Bij systeem D gebeurt alles mechanisch: zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht. Dat betekent dat er ook een dubbel kanalennet nodig is: één voor de toevoer met toevoeropeningen (TO) in de droge ruimtes en één voor de afvoer in de natte ruimtes met AO’s.
Het grote voordeel is dat het systeem volledig regelbaar is: je kan een goed evenwicht bereiken tussen aan- en toevoer. Daarom wordt het systeem D ook wel ‘balansventilatie’ genoemd.

Heb je een concreet (ver)bouwproject?
Dan heb je waarschijnlijk recht op een gratis exemplaar van de gids Verstandig Bouwen & Renoveren. Deze 400 pagina's dikke gids staat boordevol met handige tips en inspiratie.
Bestel je gids hier.

Productinfo over ventilatie

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Silent Ventilation - balansventilatiesysteem D400

Silent Ventilation - balansventilatiesysteem D400

Vasco Ventilation Concepts
  • Combinatie met EasyFlow luchtkanalen-systeem
  • Uiterst stil balansventilatie-systeem voor de woning
Gids voor een gezonde en aangename woning

Gids voor een gezonde en aangename woning

Renson - Ventilatie
  • Renson Healty Domestic Concept
  • Natuurlijke basisventilatie
  • Buitenzonwering en nightcooling
Vraaggestuurde woningventilatie

Vraaggestuurde woningventilatie

Climavent
  • Bescherming tegen vocht
  • Energiezuinige oplossing
  • Dantherm ventilatiesysteem
Toon meer

Interactieve tools