Partners

Vraag en antwoord

Hoeveel stookolie bespaar ik met warmtepompboiler?

Vraag

We zijn van plan een warmtepompboiler te plaatsen. Hoeveel liter stookolie bespaar ik hiermee op één jaar? We hebben al gehoord dat je 1000 l of 500 l kan besparen. We zijn met drie volwassenen en nemen geregeld een douche. Onze boiler is 100 l.

Antwoord

Marleen De Roye van Dialoog vzw geeft volgend antwoord: “Een gemiddeld gezin verbruikt niet meer dan 3000 kWh per jaar voor sanitair warm water, dit komt overeen met 300 l stookolie. Hoeveel je kan besparen door een warmtepompboiler te plaatsen, hangt af van het type warmtepompboiler en het type ketel.”

“Kies je voor een warmtepompboiler gekoppeld aan een ventilatiesysteem C (met luchttoevoerroosters in slaapkamers, bureau, woonkamer, … en met een afvoer van vervuilde lucht in keuken, wc, wasplaats) waarbij de vervuilde lucht met hulp via een ventilator op 1 plaats naar buiten wordt afgevoerd, dan kan de warmtepompboiler aan deze afgevoerde lucht warmte onttrekken aan een vrij hoog rendement. Je kan dan tot bijna de helft besparen op de rekening voor sanitair warm water.”

“Kies je voor een warmtepompboiler die aan het lokaal waar hij staat warmte onttrekt, dan gaat de ketel extra warmte moeten leveren om dat lokaal warm te houden en verlies je een groot deel van de winst van de warmtepompboiler aan extra verbruik van de ketel.”

“Beide systemen hebben wel het voordeel dat de ketel in de zomer niet speciaal moet opspringen alleen voor sanitair warm water. Daarom worden warmtepompboilers soms aanbevolen bij zware oude ketels, die veel warmte verliezen bij het aan- en uitspringen. Een eerste keuze is in dit geval een nieuwe, veel efficiëntere, ketel waarmee je niet alleen op sanitair warm water maar ook op verwarming spaart. Een gemiddeld gezin in een doorsnee woning verbruikt immers ongeveer 20.000 kWh of 2000 l stookolie voor verwarming.”

Wil je een nieuwe verwarming of airco plaatsen?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Verwarming & Koeling' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

De redactie van Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt bij het beantwoorden van vragen. De Livios-redactie en de panelleden op wie Livios een beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het verstrekken van foutieve of onvolledige inlichtingen.

Productinfo over verwarmingstechniek

Zoek een vakman / handelaar

Bestel gratis documentatie

Vasco Heating Concepts, wooncomfort

Vasco Heating Concepts, wooncomfort

Vasco
  • Een behaaglijk gevoel in een inspirerende leefomgeving
  • Design, interieur en architectuur
Finse speksteenkachels NunnaUuni

Finse speksteenkachels NunnaUuni

Soapstone Import Belgium bvba
  • authentieke massieve Finse speksteenkachels, 2u hout stoken voor 24u stralingswarmte
  • Nieuw: Finse speksteenkachels met Injector technologie
  • ecologisch en economisch verwarmen
Kachels Pira

Kachels Pira

Paradigma Benelux
  • de ideale bescherming voor het milieu
  • het nieuwe gezicht van kachels
Toon meer