Partners

Weetjes over de ‘brievenbuswet’

De ideale diepte van het postvak bedraagt 35 cm.

Brievenbussen zijn er in tal van materialen, vormen en maten. Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op. De wet is gelukkig wel duidelijk.

Gleuf

Deze moet minstens 23 cm breed zijn en 3 cm hoog. Fabrikanten zijn er op beducht om de gleuf zeker niet veel hoger te maken, want dan kan iedereen met zijn handen in de brievenbus glijden.

Hoogte

De voorgeschreven hoogte van de brievenbusgleuf schommelt tussen 70 cm en 170 cm. Voor appartementsblokken met meer dan vier brievenbussen boven elkaar varieert de hoogte tussen 40 cm en 180 cm.

Diepte

35 cm is de ideale diepte van het postvak. Daarin kan je een brief van C4-formaat (32,4 cm x 22,9 cm en 2,4 cm dik) zonder problemen posten.

Plaatsing

Bij gewone woonhuizen moet de brievenbus tegen de rand van de openbare weg staan. In appartementen moeten ze vlot toegankelijk zijn voor de postbode en op het gelijkvloers staan of hangen. Het huis- of busnummer moet duidelijk leesbaar zijn vanaf de openbare weg.

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

Productinfo over brievenbussen

Bestel gratis documentatie

Tuin en Thuis geniet vrijheid veiligheid

Tuin en Thuis geniet vrijheid veiligheid

Betafence NV
  • Afrasteringen installeren
  • Uitgebreid assortiment
Natuursteentegels 2014

Natuursteentegels 2014

Vandix natuursteentegels
  • tijdloos en natuurlijk
  • vele toepassingen voor de tuin, interieur en gevel

Interactieve tools