Resultaatgericht buitenshuis verven

Een buitenmuur of een hek van een laagje verf voorzien, is niet zo evident als je zou denken. Er zijn immers een aantal spelregels aan verbonden. Specialist Piet Naesens van AkzoNobel legt uit waar je het best rekening mee houdt vooraleer je naar de verfkwast grijpt.

De vijf grootste fouten die je kan maken als je buiten verft?

  1. Onvoorzichtigheid. Gebruik een goede ladder of stelling en plaats die volgens de regels.
  2. Spleten en barsten niet opvullen. Regenwater kan hier binnendringen.
  3. Geen grondlaag aanbrengen. In bijna alle gevallen is een primer noodzakelijk. Er zijn wel enkele uitzonderingen (voor gevelverven mag je soms een verdunde laag gevelverf als grondlaag aanbrengen).
  4. Schilderen buiten het verfseizoen (herfst, winter, voorjaar) is af te raden. Het verfseizoen loopt in Vlaanderen van eind april tot half september (in de Ardennen is het iets korter).
  5. De ondergrond niet goed voorbereiden. Ontmossen, roest verwijderen, vergrijzing van hout wegschuren ...

Welke soort verf gebruik je voor welke ondergrond?

De beste rollen voor muurverf binnen hebben vezeltjes van 12 mm lang.

De ondergrond niet goed voorbereiden. Ontmossen, roest verwijderen, vergrijzing van hout wegschuren.

Een goede borstel of rol neemt veel verf op en maakt dat je de verf rijkelijk kan aanbrengen zonder aflopers.

In het algemeen gaat een geverfde muur 6 tot 10 jaar mee.

Op hout, metaal en pvc gebruik je meestal lakverf.

Foto: Levis

Piet Naessens.

Schilderen buiten het verfseizoen (herfst, winter, voorjaar) is af te raden.

Foto: Levis

Temperatuur en vochtigheid hebben een grote invloed op de droging van de verf, geen van beiden mag te hoog of te laag zijn.

“Op hout, metaal en pvc gebruik je meestal lakken. Op baksteen, pleister, gipskartonplaten en cellenbeton neem je muurverven. Afhankelijk van de plaats van deze ondergronden kies je ofwel een product voor binnen ofwel voor buiten. Opgelet: elke ondergrond moet je altijd eerst behandelen met de juiste primer.

De voornaamste verfsoorten zijn enerzijds lakverven en anderzijds muurverven. Binnen elke groep zijn er watergedragen verven (bv. latex, acrylaat) en synthetische verven (bv. op basis van olie en white spirit). Beide verfsoorten hebben voor- en nadelen, maar binnen de groep van lakken zijn de watergedragen lakverven de laatste jaren enorm verbeterd. Je kan dus voor de meeste klussen een watergedragen reukarme verf gebruiken en zo het gebruik van milieubelastende oplosmiddelen vermijden.”

Je sprak zonet over het belang van een met primer behandelde ondergrond. Hoe maak je de ondergrond verfklaar?

“De ondergrond moet perfect voorbereid zijn. Nieuw materiaal verfklaar maken gaat erg vlug, maar voor renovatie kan het al dan niet veel tijd vragen, afhankelijk van de staat waarin de ondergrond zich bevindt. In het algemeen moet je alle gebreken herstellen vooraleer je het schilderwerk aanvat. De ondergrond moet droog, schoon, coherent (niet poederig) en stofvrij zijn. Voor lakwerk moet het oppervlak ook mooi effen zijn, wat schuurwerk kan dus nodig blijken.

Gaten, spleten en aansluitvoegen (bv. met ramen) moet je opvullen, zodat regenwater de ondergrond niet kan aantasten. Het reinigen verschilt naargelang de ondergrond. Buitenmuren moet je op zijn minst afstoffen met een borstel en soms ook ontmossen. Hout en metaal dien je altijd te ontvetten. Verwijder ook roest en oxydatie helemaal en haal oude niet-hechtende verfdeeltjes weg. In ernstige gevallen moet de bestaande verf volledig worden afgebeten, voor gevels in slechte staat kan stralen nodig zijn.”

Hoeveel lagen verf moet je aanbrengen afhankelijk van de ondergrond?

“De basisregel is: één laag primer en twee lagen afwerking. Er zijn wel verven die van deze regel afwijken, maar dat staat dan ook altijd uitgelegd op de verfpot.”

Waarop moet je letten bij de aankoop van verf?

“Met verf kan je fantastische dingen doen, maar je hebt wel meer nodig dan verf alleen: borstel, verfemmer, schuurpapier ... Neem dus de tijd om te bekijken wat je allemaal nodig hebt. Kijk vooraf even op de website van de verffabrikant, waar een handige productgids je kan helpen bij de verfkeuze. Daarnaast zijn in de winkel altijd leuke tools aanwezig voor de juiste kleurkeuze.”

Wat zijn de ideale omstandigheden om te verven?

“Temperatuur en vochtigheid hebben een grote invloed op de droging van de verf, geen van beiden mag te hoog of te laag zijn. Luister vooraf naar het weerbericht: bij aankondiging van buien, voer je uiteraard geen buitenschilderwerken uit. Schilder nooit in volle zon of als er kans is op nachtvorst. De temperatuur van het weerbericht wordt gemeten in de schaduw. Het verschil met de plaatsen in de zon kan in de zomer oplopen met 10°C. Mijd een temperatuur van de ondergrond hoger dan 25°C of lager dan 15°C. Schilderen bij grote hitte (30°C en hoger) of tijdens een hittegolf is vragen om problemen ... Ook wanneer er kans is op mist of dauwvorming, kan je de schilderwerken beter uitstellen.”

Kan iedereen schilderen?

“Schilderen is een vak, een specialisatie. Maar toch komt iedereen hiervoor in meerdere of mindere mate in aanmerking en een ervaren doe-het-zelver zal zeker en vast prachtige resultaten kunnen neerzetten. Een goedkope borstel of rol is niet echt aan te raden voor mooi schilderwerk. Een goede borstel of rol neemt veel verf op en maakt dat je de verf rijkelijk kan aanbrengen zonder ‘aflopers’. Bij muurverf hoort een rol voor muurverf, bij lak een lakrol. De beste rollen voor muurverf binnen hebben vezeltjes van ± 12 mm lang. Rollen voor gevelverf hebben langere vezeltjes van ± 18 mm, omdat de ondergrond ruwer is dan binnen. Op lakrollen staat vaak een aanduiding in het rood voor lakverven op basis van white spirit. En je neemt beter een degelijke lakrol dan het bekende, te soepele, witte ‘mousserolletje’, dat voor watergedragen acryllakken zelfs helemaal uit den boze is.”

Wanneer gebruik je mat-, glans-, hoogglans verf?

“Mat is bij uitstek een glansgraad voor binnendecoratie. Matte verf is meer decoratief, maar doordat deze verf minder bindmiddel bevat, is ze doorgaans ook minder waterbestendig en soepel. Dat is de reden waarom er niet veel matte lakverven gemaakt worden. Gevelverf heeft normaal een zijdeglans, omdat ze het regenwater moet kunnen afstoten. Hoe hoger de glans, hoe meer de oneffenheden opvallen. Op hout of metaal dat niet perfect vlak is, verdient een zijdeglanzende lak de voorkeur. Hoogglans vereist een perfect voorbereide ondergrond.

Hoeveel verfsoorten bestaan er voor buitenshuis?

“Neem voor buitenmuren altijd een gevelverf, een muurverf die geschikt is voor buiten. Op metaal (al dan niet ijzerhoudend) hoort een gepaste primer. De meeste watergedragen lakken zijn niet geschikt voor ijzer of staal buiten, daarvoor neem je het best een lak op oliebasis. Acrylaatlakken (op waterbasis) zijn soepel en ademend en dus ideaal voor hout. Binnen de transparante afwerkingen voor hout is er een onderscheid tussen houtbescherming in strikte zin (bv. bescherming van naaldhout tegen schimmel), de matte decoratieve houtbescherming, in kleuren verkrijgbaar, en de zijdeglanzende afwerking die vooral op tropische houtsoorten zeer esthetisch oogt. Met ‘beits’ bedoelt men gekleurde afwerklagen voor hout die transparant zijn of de houttekening accentueren.”

Hoe lang gaat een geverfde muur mee?

“De blootstelling aan de weersomstandigheden kan de duurzaamheid van een verfsysteem inkorten. Ook de staat van de ondergrond (bv. staat van de voegen, risico van opstijgend grondvocht) speelt een rol. In het algemeen moet een muurverf 6 tot 10 jaar meegaan. Aangezien het ademend vermogen van een buitenmuur afneemt indien er ettelijke dikke lagen verf zijn op aangebracht, is het belangrijk een degelijke kwaliteitsverf te nemen die niet na een paar jaren moet worden overschilderd.”

Is de duurste verf ook meteen de beste?

“De duurste verf is niet noodzakelijk de beste, maar met de goedkoopste is het zeker niet mogelijk om een degelijk resultaat te boeken. Sommige grondstoffen om verf te maken (bv. titaandioxyde, dat de witheid bepaalt) hebben nu eenmaal hun prijs. Neem voor buitenmuren steeds een verf die geschikt is voor buiten: een latexverf die alleen geschikt is voor binnen, zou snel kunnen verpoederen met kwalijke gevolgen voor je muren (voorkomen is beter dan genezen). Als je niet wil dat goedkoop dure koop wordt, dan moet je niet twijfelen: kies voor een kwaliteitsverf op je gevel.”

Hoe beschilder je best een vochtige ondergrond?

“Het is af te raden op een vochtige ondergrond te schilderen. Daarmee vererger je de zaak alleen maar. Zoek eerst naar de oorzaak van het vochtprobleem. Is er opstijgend grondvocht? Is er infiltratie, bv. door barsten? Los het op en voorzie dan de nodige tijd om de ondergrond te laten drogen. Muren opgetrokken in steen kunnen naargelang de constructie (bv. geen uitspringende kroonlijst) soms last hebben van doorslaand regenwater. Met een kleurloze vochtwerende laag op basis van silicone kan je voorkomen dat die muren nat worden bij regen.”

Wat met tuinmuurtjes?

“Als deze in contact staan met de aarde, zonder isolatie, kan er grondwater in de stenen komen, die de verf doet afschilderen: dus ofwel een niet poreuze steen nemen en ongeverfd laten, ofwel het muurtje onderaan isoleren en schilderen.”

Bestaat er zoiets als ’de meest populaire buitenverf’?

“Elk groot verfmerk heeft wel een sterproduct. Daarnaast zijn er een aantal specialiteiten, bv. sierpleisters, verf om te kaleien, ‘silicaatverven’, maar die zijn veeleer voorbehouden voor vakmensen.”

Is het mogelijk om een kostprijs per m² uit te drukken naargelang het gebruikte materiaal?

De kostprijs hangt enerzijds af van de verfprijs en anderzijds van het dekvermogen. Het verfverbruik verschilt tussen cementbepleistering, beton en baksteen. Hoe dieper de voegen, hoe meer verf je nodig hebt. Het rendement, aangegeven op de verfpot, is m.a.w. een ‘theoretisch rendement’, een rendement dat je verkrijgt op een vlakke ondergrond zonder voegen. Probeer niet de verf dikker aan te brengen, want dan krijg je ‘aflopers’ en schilder ook niet ‘te mager’, want dan breng je feitelijk te weinig verf aan om een egaal gedekt resultaat te krijgen. Het rendement dat je effectief verkrijgt, noemt men het ‘praktische rendement’.

Doordat buitenmuren vrij ruw zijn, is vooral het praktische rendement van belang.” “Met één liter gevelverf kan je ± 9 à 10 m² verven. Reken dus dat je voor nieuw schilderwerk (één laag primer en twee lagen afwerking) ruim 1 liter verf zal verbruiken per 3 m² muuroppervlak, wat neerkomt op een prijs van 4 à 6 euro per geschilderde m² voor kwaliteitsverf. Opgelet: dit is de totaalprijs voor de 3 lagen samen: per laag is dat 1,3 à 2 euro per m². Voor baksteen zal het iets meer zijn. Ook sierpleister slorpt meer verf op.”

Zijn er nieuwigheden op vlak van verf voor buiten?

“Tuinhout onderhouden is een jaarlijks terugkerend karwei. Met een spray-drukspuit kan je dit snel en gemakkelijk doen. Dat tuinhuisjes met een ‘dekkende beits’ geverfd worden, bv. grijs, groen, is een trend die al enkele jaren aan de gang is.”

Tot slot, waaraan herken je goed schilderwerk?

"Oneffenheden (bv. putjes) in de ondergrond zijn weggewerkt (opgevuld). De verf is gelijkmatig aangebracht zonder strepen of vlekken. Er zijn geen ‘aflopers’, ook de randen van het oppervlak zijn met verf omhuld. De verf hecht ten slotte goed. Alleen door te krabben mag je kleine verfdeeltjes los krijgen.