Microgolfoven

In een microgolfoven warmen microgolven het voedsel op door de moleculen in het gerecht in beweging te brengen.

Foto: AEG

Mogelijkheden

Een microgolfoven wordt vooral gebruikt om voedsel snel op te warmen of te ontdooien.

  • Vooral gebruikt om voedsel snel op te warmen of snel te ontdooien.
  • Kan ook gebruikt worden om nieuwe maaltijden te bereiden.
  • Verbruikt minder dan kookplaat of oven.
  • Smaak en vitaminegehalte blijven beter intact.
  • Minder en gemakkelijkere afwas dan bij oven of kookplaat (er kleeft niets aan, gerechten kunnen rechtstreeks in bord opgewarmd worden).

Draaiend of vast plateau?

Hou bij de aankoop van een microgolfoven rekening met het vermogen, de inhoud en de afmetingen.

  • Voor een gelijkmatige opwarming moeten de microgolven evenredig verdeeld zijn over het totale gerecht. Daarom zijn sommige microgolfovens voorzien van een plateau dat ronddraait als de oven ingeschakeld is.
  • Bij andere apparaten draait niet het plateau met het voedsel op rond, maar wel de antenne die de microgolven uitzendt.
  • Welk systeem het beste is, valt moeilijk te zeggen. Met een ronddraaiend plateau ben je er in ieder geval zeker van dat de warmte overal gelijkmatig verdeeld is.
  • Maar een draaiend platform beperkt de afmetingen van de schotel die je erin zet.
  • Er zijn ook microgolfovens die beide systemen combineren.

Vermogen en inhoud

  • Bij de aankoop van een microgolfoven, moet je rekening houden met het vermogen, de inhoud en de afmetingen.
  • Het vermogen varieert tussen 300 en circa 1.000 W. Hoe groter het is, hoe sneller het voedsel opwarmt.
  • Voor een gemiddeld gezin moet je op minimaal 800 W rekenen.
  • De inhoud wordt uitgedrukt in liter en schommelt tussen circa 10 en 50 l. De meeste types zitten tussen 20 en 35 l; vooral combi-ovens hebben een nog grotere inhoud.
  • De maten mag je zeker niet verwaarlozen. Belangrijk voor jonge koppels is bijvoorbeeld een voldoende hoge microgolfoven, zodat zij de zuigfles voor de baby rechtop kunnen plaatsen.