Hoe een vochtige ruimte verlichten van op 3 aansteekpunten?

Vraag

Omdat de wasplaats van mijn toekomstige woning ook als 'sas' (buitendeur/garage/keuken) dienst doet, zou ik graag de verlichting vanop drie verschillende plaatsen aansteken. Drie aansteekpunten, dus 2 wisselschakelaars en 1 kruisschakelaar. Omdat het om een 'vochtige' ruimte gaat, is het aangewezen om dubbelpolige schakelaars te voorzien.
Probleem: Een dubbelpolige kruisschakelaar bestaat niet. Is men verplicht om ruimtes zoals de wasplaats van tweepolige schakelaars te voorzien (Het AREI is naar mijn best vermogen niet geheel duidelijk)? Zo ja, bestaat er een alternatieve oplossing?

Antwoord

"Eerst en vooral moet ik melden dat de dubbelpolige onderbreking in de badkamer geen verplichting meer is," weet Xavier Malherbe, onze elektriciteitsspecialist van OCB.

"Indien je dit toch wenst te doen raad ik aan om met 3 drukknoppen te werken en een dubbelpolige teleruptor."

Beantwoord door: Xavier Malherbe ·
Meer beantwoorde vragen over Verlichting

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Lees meer over verlichting