Beton- of epoxyvloer?

Een beton- en een epoxyvloer worden vaak met elkaar verward, hoewel het twee totaal verschillende vloeren zijn. Wij doen het verschil uit de doeken.

Foto: EMB

Een trend die meer en meer opgang vindt in de moderne woningbouw is de gepolierde betonvloer. Deze van oorsprong industriële vloer met een blinkende toplaag wordt gerealiseerd met behulp van gietbeton.

Foto: infobeton.be

Een epoxyvloer en een betonvloer hebben met elkaar gemeen dat het naadloze vloeren zijn, dezelfde industriële look (‘betonlook’) hebben en te verkrijgen zijn in veel verschillende kleuren.

Foto: DRT Gietvloeren

Een epoxyvloer is volledig waterdicht en niet poreus. Er kan zich ook geen stof vormen zoals bij een betonvloer waardoor de vloer bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Stofzuigen of dweilen volstaat.

Foto: DRT Gietvloeren

Betonvloer

Een trend die meer en meer opgang vindt in de moderne woningbouw is de gepolierde betonvloer. Deze van oorsprong industriële vloer met een blinkende toplaag wordt gerealiseerd met behulp van gietbeton. Het polieren gebeurt met een vlindermachine (een zogenaamde helikopter) en vergt gedegen vakmanschap. De ideale dikte van het beton voor huiselijk gebruik is 10 cm. Dunner kan ook, maar dan is een andere samenstelling vereist en is het gevaar op barstvorming groter. Bij de jongste generatie betonvloeren komt barstvorming veel minder voor dan vroeger.

Een gepolierde betonvloer is werkelijk in alle kleuren van de regenboog te krijgen en wordt het best toegepast op grote oppervlakten. Kleine vertrekken, afgesloten kamers of vloeren van verschillende en complexe vorm zullen meer tijd vergen en de prijs navenant beïnvloeden. Denk er ook aan dat de helikopter relatief groot is en dus niet zo gemakkelijk kan gehanteerd worden in hoeken, rond wc-potten of andere moeilijk bereikbare plaatsen. Om eenzelfde afwerkingsniveau als in het midden van de ruimte te halen is veel extra handwerk nodig.

De prijs van een gepolierde betonvloer schommelt doorgaans tussen € 40 en 60/m². Besparen op de prijs door het werk zelf uit te voeren, is af te raden, want de kwaliteit van het werk wordt mee bepaald door het vakmanschap van degene die het uitvoert. In een nieuwbouw kan je wel de prijs voor een chape uitsparen door meteen de gepolierde betonvloer te laten plaatsen. Ook het leidingstelsel van de vloerverwarming kan erin worden ondergebracht.

Het natuurlijke uitzicht van een betonvloer wordt bewaard door het oppervlak te onderhouden met schoonmaakproducten op basis van lijnolie.

Polijsten

Tegenwoordig wordt er op de gepolierde betonvloer ook vaak een verzegelingslaag aangebracht die de vloer waterdicht maakt waardoor hij makkelijker te onderhouden is.
Behalve de gepolierde betonvloer is er ook de gepolijste betonvloer die een meer gespikkeld effect heeft. Dergelijke vloer kan in alle mogelijke kleuren uitgevoerd worden, maar is duurder.

Het polijsten gebeurt wanneer het beton voldoende verhard is. De bovenste laag wordt er afgeschuurd waardoor de granulaten in het beton zichtbaar en geaccentueerd worden. De vloer kan glad, mat of blinkend afgewerkt en kan ook waterdicht uitgevoerd worden. Scheuren, barstjes, putjes, ... kunnen weggewerkt worden door de vloer een aantal keren opnieuw te schuren en te polijsten. Een goede timing voor het zagen van de voegen en de bescherming van het jonge beton tegen te snel uitdrogen zijn essentieel om scheuren te voorkomen.

Epoxyvloer

Een epoxyvloer en een betonvloer hebben met elkaar gemeen dat het naadloze vloeren zijn, dezelfde industriële look (‘betonlook’) hebben en te verkrijgen zijn in veel verschillende kleuren.

Een epoxyvloer wordt in drie stappen gelegd. Eerst wordt er op de bestaande vloer of op de chape een schraaplaag aangebracht op basis van epoxyharsen. Deze sluit de porositeit van de ondergrond af en zorgt voor een optimale hechting van de ondergrond en de afwerkingslaag.
Verder zorgt deze schraaplaag er ook voor dat voegen en barsten en oneffenheden uit de ondergrond weggewerkt worden. Hierover wordt de gietvloer gegoten die bestaat uit een tweecomponenten- epoxyhars of polyurethaan. Daarna wordt de transparante afwerkingslaag aangebracht in polyurethaan. Deze laag zorgt voor de krasvastheid en beschermt de vloer tegen uv-stralen.

Een epoxyvloer kost € 60 à 90/m2 (excl. btw). Dat is merkelijk duurder dan een gepolierde betonvloer, maar daar staan wel enkele interessante pluspunten tegenover. De kleurkeuze van epoxyvloeren is groter dan bij betonvloeren en bij deze vloer heb je geen uitzettingsvoegen nodig, wat wel zo is voor betonvloeren.

Plaatsing

Een epoxyvloer kan aangebracht worden op OSB-platen, een houten vloer, op tegels of andere bestaande vloeren en ook op verdiepingen is het perfect mogelijk om een epoxyvloer te plaatsen. Ook hoekjes en kantjes en moeilijk bereikbare plaatsen (vb. toilet) vormen geen probleem voor een epoxyvloer. Met 3 mm is een epoxyvloer even dragend als een gepolierde betonvloer van 10 cm en epoxy weegt maar 5 kg per m². De vloer is met een dikte van ongeveer 3 mm merkelijk dunner dan een gepolierde betonvloer.

Door die minieme dikte is het wel bijzonder belangrijk dat de ondergrond stabiel en egaal is. Hou er ook rekening mee dat je net als bij een parketvloer de chape voldoende tijd moet geven om uit te drogen vooraleer je er de epoxyvloer op laat plaatsen. Voor een chape moet je rekenen op 1 week droogtijd per cm.

Een epoxyvloer is volledig waterdicht en niet poreus. Er kan zich ook geen stof vormen zoals bij een betonvloer waardoor de vloer bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Stofzuigen of dweilen volstaat. Vermits de vloer de kamertemperatuur aanneemt, voelt hij minder koud aan dan een betonvloer. Een epoxyvloer kan ook perfect gecombineerd worden met vloerverwarming.
Vanuit esthetisch oogpunt en qua afwerking kan je bijzonder veel kanten uit. Alle kleuren zijn mogelijk en daarnaast heb je ook de keuze tussen een matte of een zijdeglans afwerking en ook een antislipbehandeling is mogelijk.