Tips en weetjes i.v.m. natuursteen

Wist jij dat een dambord een verkleinend effect heeft? of dat je in een gang de lengterichting van de tegels het best niet evenwijdig laat lopen met de muren. In samenwerking met Beltrami plaatsen we een aantal interessante tips en weetjes over natuursteen op een rij.

Foto: Beltrami NV

Wat met kleuren?

Een warme kleur straalt rust uit. In onze drukke tijden komen mensen graag thuis in een woning die geborgenheid en gezelligheid uitstraalt. Dit creeër je niet alleen met warme kleuren, maar ook met warm aanvoelende tegels.

Donkere kleuren verkleinen, lichte kleuren vergroten. Een heldere kleur naast een sombere, doet die laatste nog somberder lijken. Door verschillende kleuren (of formaten) te vermengen, creeër je een speels geheel.

De inkom

Foto: Beltrami NV

In een lange gang laat je de voegen in de lengterichting best niet evenwijdig lopen met de muren. Ze laten je gang lijken op een autosnelweg. Je plaatst de vloer beter haaks op de muren. Zo lijkt de gang meteen ook breder

De woonkamer

Vloeren met contrasterende kleuren (dambord) verkleinen de ruimte visueel. Vloeren met eenvormige, heldere kleuren vergroten de ruimte visueel.

Een vierkante plaats komt het best tot zijn recht met vierkante tegels. Toch ogen rechthoekige tegels ook prachtig in vierkanten ruimtes.

Als je kiest voor rechthoekige tegels of banden met een vaste breedte en vrije lengtes, dan moeten ze zodanig geplaatst worden dat de lange voegen haaks op de kijkrichting liggen als je in de deuropening staat. Leg je in elke ruimte langwerpige tegels of banden, dan is het onmogelijk om vanuit alle deuren altijd horizontaal op de lange voegen te kijken. In dat geval nemen we de grootste ruimte (meestal de woonkamer) als uitgangspunt.

Een gouden regel : kleine plaatsen verdragen alleen kleine tegels. Grote plaatsen ogen mooier met grote tegels . Vanaf 60 m² en meer wordt geopteerd voor de formaten 50 x 50 en 60 x 60. Als kleine en grote ruimtes naast elkaar liggen in de woning, kies je het best het formaat van de vloertegels in de grootste ruimte. Dit creëert meer ruimte in het totaalconcept.

De badkamer

Hier komen alweer warme kleuren het meest in aanmerking, maar dan wel in de pasteltinten. Een decoratief element maakt het geheel speelser. De laatste jaren is de trend meer en meer om zowel de vloer, de wand en het bad zelf uit te bekleden met natuursteen uit grote platen verzaagd. Deze manier van werken staat garant voor echte klasse en bovendien beperk je het aantal voegen (die kunnen vervuilen) tot een minimum.

De douchecel

Dit is één van de delicaatste plekjes in een woning voor de tegelzetter. Als de plaatsing van het materiaal, het voegen en de afwerking in het algemeen niet goed verzorgd wordt, vraag je om problemen. De natuursteenbekleding komt los of gaat reageren met het vocht, er ontstaan vochtige muren of plafonds, … Laat dit dus over aan een vakman. Ook hier opteert men vaak voor maatwerk uit grote platen.

Trappen

Trappen plaatsen is geen sinecure. De meeste trappen worden eerst in beton gegoten om later te worden bekleed met natuursteen of kunststeen. Zelden heeft deze betonstructuur treden die allemaal gelijk zijn. Er komt dus heel wat maat-en paswerk bij kijken. Voor een mooi afgewerkte trap doe je dus het best een beroep op een vakman.

Dit artikel vind je ook terug in de Natuursteengids van Beltrami, een dikke klepper volledig in het teken van natuursteen. Beltrami heeft een aparte gids voor binnen en voor buiten uitgebracht. Een aanrader voor liefhebbers van blauwe steen, carrara marmer, basalt en andere types van natuursteen. De gidsen kunnen gratis aangevraagd worden via Beltrami op de volgende link: www.beltrami.be/content/15/56/6/natuursteengidsen.aspx. Hou er wel rekening mee dat het omwille van de grote vraag enkele weken kan duren eer je de gids in jouw brievenbus vindt.