Kosten en baten

Foto: Bostoen
Foto: Bostoen

Een passiefhuis is duurder dan een standaardwoning. Maar verdien je die investering ook terug? De kosten en baten die met de bouw van een passiefhuis gepaard gaan, kunnen we benaderen aan de hand van de grafiek rechts. Hoe meer naar links, hoe meer energiebesparende maatregelen. De blauwe lijn geeft de verbruikskosten weer: die dalen naarmate je meer energiemaatregelen neemt. De rode lijn staat voor de afschrijving op de investeringen. Zolang we in de huidige stand van de techniek blijven, stijgen die relatief licht.

K15 en K30

Maar op een bepaald ogenblik, als er nieuwe nog niet ingeburgerde technieken of speciale producten gebruikt worden, gaan de kosten pijlsnel de hoogte in. Er komt echter opnieuw een knik, en dat is wanneer de investering in een verwarming wegvalt. Het is dit punt dat we bij passieve huizen opzoeken.
Maken we de som van kosten en opbrengsten (de groene lijn), dan zien we twee minima: één dat schommelt rond de K30, waneer alle ingeburgerde technieken worden toegepast, en één op de passiefhuisnorm, die om en bij K15 ligt.

Investering rendeert op termijn

Als er gebruik wordt gemaakt van een integrale ontwerpaanpak dan hoeft een passiefhuis niet veel duurder te zijn dan een conventioneel gebouw.
De meerkosten voor de bouw van een passiefhuis gaan vooral naar extra isolatie, speciaal schrijnwerk en glas en naar de luchtdichte uitvoering van de constructie, die toch heel wat tijd in beslag neemt. Anderzijds valt de investering in een klassiek verwarmingssysteem weg. Maar dit compenseert de kosten echter niet. Maar omdat de energiefactuur in een passiefhuis vier tot tien maal lager ligt dan in een klassiek opgebouwde woning, zal de investering in een passiefhuis op termijn wel renderen.

10 procent duurder

Als we de meerinvestering en de besparing op de energiefactuur (tegen de huidige energiekost) samentellen, en spreiden over een afbetalingstermijn van 20 à 30 jaar ligt de prijs van een passiefhuis volgens sommige bronnen doorgaans nog steeds zo'n 10 procent boven een klassiek (slecht geïsoleerd) gebouw.
De meerprijs van de eerste afgewerkte passiefhuizen in Vlaanderen blijft echter onder deze algemene tendens. Voor een stuk vanwege het grote aandeel van de bouwheer in de constructie van het gebouw. Wie zelf de handen uit de mouwen steekt (onder meer om zijn woning luchtdicht te maken), kan dus ook flink wat besparen.

Dit artikel kwam tot stand met informatie van Centrum Duurzaam Bouwen en Passiefhuis Platform vzw.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning