Huis verkocht via sms

Foto: T.Palm
Foto: T.Palm
Foto: Matexi

Een sms is een geldig bewijsmiddel om een bod op een huis te aanvaarden. Dat oordeelde zopas de rechtbank van eerste aanleg in Gent. Dit betekent een serieuze streep door de rekening van een koppel dat de rechtsgeldigheid van een sms in twijfel trok.

Het zit zo. ‘Beste, we gaan in op uw bod van 550.000 euro voor onze woning’. Dat stuurde het koppel naar een kandidaat-koper. Toen wat later een hoger bod binnenkwam, trokken ze de rechtsgeldigheid van het bericht in twijfel. “Een sms is immers geen geschrift”, oordeelden ze. En het koppel maakte een contract met de nieuwe kopers.

Gsm-rekening

Dat was buiten de rechtbank van eerste aanleg in Gent gerekend. "Een sms-bericht is geen onderhandse verkoopovereenkomst of compromis, maar wel een geschrift dat als begin van bewijs kan dienen." Extra gegevens moesten aantonen dat het de verkopers waren die de sms verstuurd hadden. Dit gebeurde onder meer op basis van de gsm-factuur waaruit bleek dat er veel contact tussen de twee geweest was. De verkopers moeten van de rechter opnieuw een akte laten opstellen ten voordele van de 'sms-kopers'. Als dat niet gebeurt, krijgen ze een dwangsom opgelegd.

Voorwaarden

Het oordeel van de rechter is uniek, maar niet vreemd. Een mondelinge overeenkomst is immers ook al bindend. Je kan dus best niet te lichtzinnig een sms-bericht versturen. "Best kan de koper of verkoper nog extra voorwaarden in het bericht formuleren", adviseren verschillende notarissen.

Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Houtskeletbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Kijk & Bouw

Kijk & Bouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning