Kunnen chape en vloerisolatie het gewicht van het bad aan?

Vraag

Mijn bad weegt 200 kg. Kan ik dit zonder problemen op de chape plaatsen? Het gaat om chape van 6 cm met daaronder 6 cm PUR-isolatie. Het bad is vrijstaand op vier pootjes. De badrand zou ik ook kunnen laten rusten, maar volgens de installatiegids zou deze 5 mm vad grond moeten staan en moet ik alles opspuiten met silicone. 

Antwoord

"De chape op zich kan het gewicht van het bad natuurlijk dragen", meent betonspecialist Noël Naert. "Daarentegen zou de isolatielaag zich in de loop der tijd wat kunnen zetten. De drukweerstand van het isolatiemateriaal staat vermeld op de technische fiche van de fabrikant. Die veronderstelt een gelijkmatige belasting en een vervorming van 10 %."

"Een PUR-laag van 6 cm zou zich in het uiterste geval dus 6 mm kunnen zetten. Soms levert dat problemen op aan de randen, wanneer onder de plint een spleet ontstaat. Gebruik je als vloerafwerking dunne (zeer) grootformaattegels? Hou er rekening mee dat puntbelastingen hoge eisen stellen aan dergelijke tegels. Je checkt daarom beter alles nog eens af met jouw isolatie- en tegelleveranciers. "