Jan De Vis



Gemeente Zottegem
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

De woning staat op een bouwgrond gelegen op een hellend terrein. Door de oriëntatie van de grond en het weidse zicht, werd de woning als een langwerpig rechthoekig volume ontworpen. Gezien het grote niveauverschil, de diepte en het weidse uitzicht op het terrein, werden de inkom, leeffuncties en terrassen, op het verdiepingsniveau gebracht. Zij zijn bereikbaar via een 15m lange metalen passerelle. Slaapkamers, speelruimte, technische ruimtes en garage op het gelijkvloers. Het basisplan is een rechthoekige vorm van 7,5 m x 31 m, waarin alle functies naast elkaar werden geplaatst. Zit- en eethoek liggen centraal en zijn omsloten door terrassen.

Troeven

  1. De inplanting op het terrein waarbij het langwerpig volume zich uitstrekt over de diepte van het terrein en zodoende alle functies een optimale relatie krijgen met het landschap.

  2. De keuze om de leeffuncties op de verdieping te brengen, en hun bereikbaarheid te realiseren via een passerelle die vertrekt op het toegangsniveau (ook het hoogste niveau) van het terrein.

  3. Het eenvoudige planconcept, waarbij alle functies van de woning naast elkaar aansluiten bij de centrale living. De zit- en eetruimte hebben langs beide zijden terrassen. Ondanks deze aaneenschakeling zijn er geen echte gangen in de woning, maar worden zij opgenomen in de ruimte.
  4. Ook de oostwaarts gerichte keuken en ontbijtkamer hebben een ruim overdekt terras met zicht op het nagelegen zwembad.

  5. Alle functies hebben een uniek en evenwaardig zicht op het achterliggend hellend landschap.

  6. Vanuit de leefruimte komt men via een centrale trap in de slaapruimtes. Kinderslaapkamers liggen gegroepeerd bij een aansluitende speelruimte. Ouderslaapkamer met dressing en badkamer. Door de inplanting op het gelijkvloers blijven dit ook 's zomers koele ruimten.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.