Verouderd parket van Di Legno

Foto: Di Legno  
Foto: Di Legno  

De vraag naar oude bouwmaterialen is tegenwoordig niet meer bij te houden. Zeker oude parketvloeren zijn momenteel erg gegeerd zowel in klassieke als in moderne interieurs. Jammer genoeg geraken de recuperatievloeren stilaan uitgeput en laat de kwaliteit van de nog beschikbare oude plankenvloeren vaak te wensen over.

Daarom wordt steeds meer overgeschakeld op verouderde parketvloeren. Eén van de toonaangevende bedrijven op wereldschaal voor de productie van verouderd parket is de firma Di legno uit Genk.

Dankzij een vernuftige én unieke behandelingstechniek slaagt men er bij Di Legno in om het verouderingsproces dat normaliter 150 jaar of meer in beslag neemt te verwezenlijken op amper een halve dag. Het product blijkt enorm aan te slaan.

Hoewel het bedrijf nog maar enkele jaren bestaat, tref je al Di Legnovloeren aan in onder meer New York, Parijs en Sydney. Di Legno is exclusief leverancier van de vloeren en lambriseringen voor alle Belgian Beer Cafes ter wereld en talloze vermaarde (interieur)architecten zoals Jan des Bouvrie maken graag gebruik van de Di Legnovloeren.

Het resultaat is verbluffend. De verouderde vloeren zijn visueel haast onmogelijk te onderscheiden van echt oude parketvloeren.

Kwalitatieve verschillen zijn er wel degelijk. Vermits men steeds vertrekt van hetzelfde kwalitatieve basisproduct – Franse eiken planken – en vermits het een fabrieksmatig productieproces is, heeft men een grotere controle op de kwaliteit en gelden er geen beperkingen qua bestellingen. Ook voor de plaatsers is de Di Legnovloer een zegen. Bij recuperatievloeren is de oude tand- en groefverbinding vaak beschadigd. Vaak is men door het geringe aanbod ook verplicht om vloeren van twee verschillende loten te combineren, hetgeen praktische problemen met zich kan meebrengen. Dergelijke moeilijkheden zijn uitgesloten voor de Di Legno-vloeren. De vloeren hebben immers dezelfde kwaliteiten als een nieuwe parketvloer maar dan gekoppeld aan de charme van een eeuwenoude plankenvloer. Bovendien vereist de vloer geen schuurwerk of kleuring ter plaatse.

Foto: Di Legno  

Het basisproduct van Di Legno is steeds hetzelfde – een oude vloer – maar omwille van diverse behandelingsmogelijkheden, kleuren, diktes en formaten kan het Beringse bedrijf toch uitpakken met een gevarieerd aanbod. Qua dikte heeft men de keuze tussen vloeren van 9 mm, 15 mm en 20 mm. Deze verschillen hebben louter met de plaatsingsmethode en de beschikbare vloerhoogte te maken. Belangrijker zijn de verschillende patronen die mogelijk zijn binnen het Di Legno-gamma: visgraat, plankenvloeren in vaste of wisselende breedtes, Versailleplanken, Hongaarse punt, …

Ander belangrijk onderscheid is de kleuring. De vloeren zijn te krijgen met diverse soorten bruine patines, maar daarnaast zijn er ook de eerder grijze grauwe vloeren die erg in trek zijn bij vooruitstrevende (interieur)architecten.

Het Di Legnogamma bestaat niet enkel uit vloeren. Het unieke procédé van Di Legno bleek zich namelijk ook prima te lenen voor de productie van verouderde plinten, traptreden, lambriseringen en zelfs tafels.

Foto: Di Legno  

Gezien de positieve reacties vanuit de markt, heeft Di Legno er alle vertrouwen in voor de toekomst. Voor 2000 verwacht men een omzet van 35 miljoen, een bedrag dat men in 2001 meent te kunnen verdubbelen. Momenteel realiseert Di Legno een productiecapaciteit van 20.000 m? per jaar. In 2001 zou dat moeten stijgen tot 50.000 m?. Het merendeel van de productie van Di Legno (65 %) is bestemd voor de export, voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De volgende jaren wil men de verdeling in het buitenland nog opdrijven en wil men ook in andere landen voet aan wal krijgen.