Bouwen met oude materialen: nuttige tips

Foto: Kempische Bouwmaterialen NV  
Foto: Kempische Bouwmaterialen NV  

Voordat je aan de slag gaat met het gebruik van recuperatiematerialen, lees deze nuttige tips en waarschuwingen uit het boek 'Bouwen met oude materialen' van Beta-Plus. Zo ben je er zeker van dat je droom niet uitmondt in een nachtmerrie.

Tip 1: Kies zorgvuldig je architect en aannemer

Niet alle architecten en aannemers delen jouw passie voor oude bouwmaterialen. Vanuit hun opleiding en ervaring werken ze liever met industriële producten zonder risico's: ze willen hun beroepsaansprakelijkheid en reputatie niet op de helling zetten. Bovendien hebben oude materialen geen courante maten: oude vloeren kunnen omwille van hun dikte niet in elke ruimte gelegd worden, oude deuren stemmen niet overeen met de huidige standaardmaten, … Het verwerken van deze oude bouwmaterialen vergt dan ook heel wat tijd bij het ontwerp en drijft de prijs aanzienlijk op.

Het is dus ontzettend belangrijk om met een architect of aannemer samen te werken die op dezelfde golflengte zit en er niet voor terugdeinst om eeuwenoude materialen te plaatsen.

Tip 2: Trek voldoende tijd uit

In onze jachtige levensstijl moet alles snel gaan, en tijdens het bouwproces krijgen de onderaannemers (parketleggers, tegelzetters, schrijnwerkers, …) nauwelijks de kans om hun vakmanschap te bewijzen. Dit is vooral nefast wanneer je met oude materialen gaat werken. Wie een tijdloze sfeer in z'n woning wil creëren, moet tijd maken.

Wanneer je een nieuwbouwproject voor ogen hebt waarin oude elementen worden geïntegreerd, start dan lang op voorhand je zoektocht naar de juiste deur, de geschikte trap, de gepaste houten balken. Ze dienen immers zorgvuldig te worden ingepast in de bouwplannen, en de architect en aannemer zullen de precieze afmetingen moeten kennen om hun ontwerp uit te voeren.

Tip 3: Kies prijsbewust, maar …

Wees kritisch wat de prijs betreft, maar hou er ook rekening mee dat vele bouwelementen moeilijk vergelijkbaar zijn. Elk bouwmateriaal is een 'pièce unique', en verschillende factoren bepalen de prijs: de graad van zeldzaamheid, de toestand waarin het materiaal zich bevindt, de verhouding tussen vraag en aanbod, de 'patine', …Oude eiken balken worden soms doormidden of zelfs in meerdere lagen verzaagd, waardoor men al een unieke oude eiken plankenvloer kan bekomen aan een lagere prijs.

Tip 4: Overdaad schaadt

De kracht van een geslaagde woninginrichting schuilt vooral in het evenwicht tussen oud en nieuw, in het subtiel verwerken van antieke elementen in een hedendaagse leefomgeving. Overdaad schaadt, en dat geldt zeker ook voor het gebruik van historische bouwmaterialen: ze geven een ziel aan je woning, maar zorg ervoor dat het geen museumstukken worden.

Tip 5: Respecteer stijlperiodes en hou rekening met je eigen woontype

Ben je weg van een majestueuze Bourgondische kasteelschouw uit de 18e eeuw? Hou er dan rekening mee dat die wellicht misplaatst zal staan in een charmant boerderijtje. Alhoewel één van de boeiendste aspecten van onze hedendaagse wooncultuur precies het vermengen van stijlen is, en dat oud en nieuw een harmonisch huwelijk kunnen aangaan, raden wij toch aan om het verleden van een bouwelement te respecteren: door onoordeelkundig gebruik wordt kunst immers al vlug kitsch …