Een nieuw leven voor oude bouwmaterialen

Foto: Kempische Bouwmaterialen NV  
Foto: Kempische Bouwmaterialen NV  

Oude bouwmaterialen stralen een zekere klasse en degelijkheid uit. Eeuwenoude elementen kunnen probleemloos geïntegreerd worden in een hedendaagse woning, onafhankelijk van de stijl van de woning. De vraag naar oude bouwmaterialen is de jongste tijd in ieder geval erg toegenomen.

Er bestaan een aantal firma's die gespecialiseerd zijn in de verkoop van recuperatiematerialen. Deze materialen zijn vooral afkomstig uit oude huizen, kastelen, kerken, boerderijen,… Het gaat niet enkel om een groot aanbod oude gevelstenen (bij een gespecialiseerde firma ongeveer 60 soorten!), maar eveneens om oude vloeren (provençaalse terracotta, bourgondische dallen, kerkdallen, authentieke plankenvloeren in verschillende houtsoorten, oude marmer, ...), dakpannen, deuren, schouwen, tuinornamenten, gietijzeren radiatoren, …

Vaak kan je bij deze handelaars ook terecht voor nieuwe 'oude' bouwmaterialen. Qua prijs zijn deze vergelijkbaar met de originele oude materialen. Het is dus een persoonlijke keuze van de klant.

Tand des tijds

Hoe zit het nu met de kwaliteit van de recuperatiematerialen? Sommigen beweren dat ze niet dezelfde kwaliteitseisen kunnen halen als materialen die 100 % volgens een gecontroleerde fabrieksmatige productiemethode tot stand kwamen. De verkopers van deze materialen zijn het daar niet mee eens. Volgens hen hebben deze bouwmaterialen omwille van de tijd en de weersomstandigheden een grondige natuurlijke selectie doorgemaakt zodat enkel de degelijke materialen overblijven. Daarom kunnen ze zonder problemen gebruikt worden in een nieuwbouwwoning. Laat je dus niet misleiden door negatieve meningen: de materialen hebben de tand des tijds doorstaan, en dat alleen wil al heel wat zeggen.

Wie recuperatiematerialen kiest, moet wel rekening houden met de architectonische consequenties die dit in sommige gevallen met zich mee kan brengen. Oude vloeren kunnen omwille van hun dikte niet in elke ruimte gelegd worden en oude deuren stemmen vaak niet overeen met de standaardmaten van tegenwoordig, om maar enkele voorbeelden te noemen. Daar kan allemaal een mouw aan gepast worden, als je dat op tijd bespreekt met je architect of tijdig een bezoek brengt aan een gespecialiseerde firma in oude bouwmaterialen.