Partners
Partners

Vraag en antwoord

Wat ondernemen voor loskomende terrastegels?

Vraag

Enkele jaren geleden lieten we een terras aanleggen door een aannemer. Hij plaatste het uiteindelijk in februari. We hebben hem toen reeds onze bedenkingen geuit (het had nog geregend, het beton was nog nat, het ging nog vriezen) maar hij wuifde deze weg. Nu is er al een tegel losgekomen en horen we als we erover stappen dat er verschillende andere losliggen. We hebben de (nieuwe) eigenaar aangesproken maar die wil niet meer reageren, ook niet op onze e-mails. Wat zijn onze rechten? Het lijkt ons ook in zijn voordeel dat hij het terras komt herstellen (opnieuw aanleggen) vóór er tegels gaan stukgaan? Nu kunnen de meeste tegels nog herbruikt worden! Is er een standaardgarantie op de aanleg van een terras? Wat kunnen we eisen? We willen een aangetekende brief sturen aangezien hij zijn telefoon niet meer opneemt en op e-mails niet reageert, maar dan willen we eerst onze rechten kennen.

Antwoord

De installateur moet het terras aanleggen volgens de regels van de kunst en behoort ook te weten in welke omstandigheden het terras kan aangelegd worden en wanneer niet. Een nieuw terras leggen als het regent en vriest is niet meteen een slimme zet. Het is zoals jullie zelf ook aangeven een kleinere moeite om nu herstellingswerken uit te voeren dan wanneer alle tegels gaan barsten. Je stelt dus best de firma via een aangetekend schrijven in gebreke. Leg hierin duidelijk uit welke problemen jullie ondervinden en eis hiervoor een oplossing tegen een bepaalde datum. Een aannemer blijft immers tien jaar verantwoordelijk voor uitgevoerde werken en kan ook in gebreke gesteld worden voor gebreken die te wijten zijn aan een slechte uitvoering of verkeerd materiaalgebruik.

Wil je je woning renoveren?
Bestel dan je gratis renovatiemagazine 'Mijn Verstandige Verbouwing' nu online en ontvang het in je brievenbus. Het magazine omvat artikels, reportages, richtprijzen en productinformatie.
Wacht niet langer en bestel nu gratis.

De redactie van Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt bij het beantwoorden van vragen. De Livios-redactie en de panelleden op wie Livios een beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het verstrekken van foutieve of onvolledige inlichtingen.