Verluchting spouwmuur

Verluchting spouwmuur

Vraag

Bij een geïsoleerde nieuwbouw worden regelmatig open stootvoegen in de buitenmuren voorzien. Dit i.v.m. de ventilatie van de spouw. Wij vragen ons nu af of dit ook nuttig en nodig is bij onze bestaande woning, waarvan de niet-geïsoleerde buitenmuren geverfd zijn. Zo ja, waar moeten deze openingen geplaatst worden? (zowel beneden als boven?) Over de ganse woning of enkel ter hoogte van vochtige lokalen? Sinds kort merken we dat op sommige plaatsen verf loskomt, heeft dit iets te maken met een vochtige spouw?

Antwoord

Piet Naesens van Akzo Nobel: "Zo te zien hebben je muren een luchtspouw, waarin er geen isolatie is aangebracht en die weinig of niet geventileerd is. Mocht het anders zijn, dan is onderstaand antwoord niet van toepassing."

"Eventuele wijzigingen in de ventilatie van de spouw laat je mijns inziens beter over aan een aannemer of gespecialiseerd bedrijf, die je bovendien zal kunnen zeggen of je huis in aanmerking komt voor na-isolatie. Het is niet zeker dat ventilatie van jouw niet geïsoleerde spouw een goede zaak is voor je, want dan zal die waarschijnlijk nog slechter thermisch isoleren."

"Aangezien je gevel geverfd is (hopelijk met een goede gevelverf) is de gevel in principe beschermd tegen de regen, en zou je muur eigenlijk droog moeten staan. Mocht je spouw vochtig zijn, zou je dat het eerst merken aan de binnenkant van je woning (vochtplekken, schimmel, condensatie, afschilferende verf, loskomend behang)."

"Dat de gevelverf op enkele plaatsen afschilfert, is niet te wijten aan de spouw. Het kan onder meer het gevolg zijn van plaatselijke vochtinfiltratie, opstijgend grondvocht (afschilferen onderaan de muur), barsten in de muur, degradatie van de voegen, beschadigde stenen, het niet gebruiken van een primer, of het schilderwerk bij geschikt weer werd uitgevoerd. Spoor de oorzaak op, kijk of de onthechting echt alleen maar plaatselijk is. Pak eerst de oorzaak aan en herstel het. Als dat opgelost is en de muur droog is, kan het herschilderen beginnen. Vernietig mos en verwijder niet hechtende verf. Verpoedering fixeren. Werk de blote delen bij met een primer en gevelverf. De volledige muren een nieuw kleurtje geven kan natuurlijk ook."

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Heb jij ook een vraag? Wij lossen ze op!

Lees meer over ventilatie

Lees alle vragen over ventilatie

Producten

Bekijk alle partners