Waar een architect zich doorgaans meer bekommert om het exterieur , focust een interieurarchitect zich echt op de binnenkant: afwerking van muren, vloeren en plafonds, kleuren, verlichting, ... Je moet een interieurarchitect en architect niet zien als concurrenten, maar als aanvulling op elkaar.
Waarom?
Een interieurarchitect kan een meerwaarde betekenen voor elk bouwproject, nieuwbouw of renovatie. Hij formuleert een antwoord op jouw wensen qua inrichting, gebruiksgemak, verlichting en esthetiek. Voor de meeste nieuwbouwers is het onmiddellijk inschakelen van een interieurarchitect echter een stapje te ver, omdat ze dikwijls nog niet het budget hebben om hun woning helemaal naar wens in te richten.
Ereloon
Toch is een interieurarchitect niet enkel weggelegd voor de happy few. Met zijn inzichten kan hij met weinig kosten, toch mooie resultaten boeken. Het ereloon van de interieurarchitect kan op verschillende manieren bepaald worden: vast tarief, percentage van de uitvoeringsprijs, uurloon, ... .
Zoeken op basis van specialisatie
Voor een goede samenwerking met een interieurarchitect zijn duidelijke afspraken cruciaal. Spreek op voorhand af wat je verwacht. De associatie van interieurarchitecten AiNB vzw heeft een online databank waarmee je kan zoeken naar een interieurarchitect op basis van specialisaties.
Vrij beroep
Er is een opleiding interieurarchitectuur (academische bachelor en master) en interieurvormgeving (professionele bachelor), maar dit is niet verplicht om je als interieurarchitect te vestigen. Vraag aan je interieurarchitect of hij zo'n opleiding gevolgd heeft. Dit vormt immers een belangrijke basis, die voor de uitoefening van de job zeker van pas zal komen.
Lees ook:
- Do's en don'ts voor je interieur
- Heb jij de ideale maten? Deze ruimte heb je nodig per kamer
- Groots wonen op kleine voet