Gevelpleisters

Gevelpleisters passen in het algemeen bij een strakke, moderne vormgeving. Ze lenen zich uitstekend om complexe bouwdelen te bekleden. Ook het aantal texturen en kleuren vormen een belangrijke troef. Gevelpleisters kan je ook binnen gebruiken.

Soorten buitenpleisters

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen minerale pleisters (op basis van cement) en synthetische pleisters op basis van kunstharsen. Synthetische pleisters worden meestal kant-en-klaar geleverd, terwijl minerale pleisters aangemaakt worden met water. De synthetische pleisters mogen dunner aangebracht worden dan de minerale en kunnen afgespoten worden zonder structuurverlies. Om gevaar voor vorstschade te vermijden, moeten sierpleisters dampdoorlatend zijn.

Muuropbouw: verschillende mogelijkheden

1. Massieve muur, zonder spouw, met isolatie aan de buitenzijde

Deze muuropbouw is sneller dan methode twee en vaak ook de goedkoopste methode. Je hebt minder kans op scheurvorming (isolatielaag vangt thermische werking van muur op) en een beter thermisch comfort: de kans op koudebruggen wordt drastisch verlaagd. Bovendien is het ook een akoestisch interessante oplossing en je wint plaats.

Het nadeel? Er is geen spouw om water in de muur te evacueren. Mits een goede plaatsing kan er zich echter geen insijpeling voordoen. Deze muuropbouw is wel eerder vatbaar voor beschadigingen: denk maar aan een ladder die omvalt.

2. Spouwmuur, met isolatie in de spouw

Deze muuropbouw is minder vatbaar voor beschadigingen, maar vereist wel meer stenen en werkuren. Het voordeel? Je kan het pleisteren een tijdje uitstellen.

3. Een massieve muur, zonder isolatie

Dit is de gemakkelijkste en snelste methode. Een massieve muur zonder isolatie optrekken, kan enkel met isolerende blokken zoals cellenbeton of isolerende snelbouwstenen. Deze zijn duurder in aankoop, maar dit wordt gecompenseerd door een hoger rendement bij plaatsing. Voordeel? Je hebt geen gevaar op koudebruggen door isolatie die slecht geplaatst is.

Besteed wel extra aandacht aan het metselwerk. Scheurvorming in de metselblokken resulteert automatisch in scheurvorming van de pleisterlaag (bij de eerste methode kan isolatielaag spanningen opvangen). Alle elementen in de woning moeten bij voorkeur van hetzelfde materiaal. Anders heb je kans op scheurvorming.

Bescherming van het sierpleister

Via enkele kleine ingrepen kan je sierpleister behoeden tegen vervuiling:

  • Brede dakrand.
  • Plint aan de onderzijde van je woning (blauwe steen, donkere gevelsteen, ...).
  • Aangepaste vensterbladen met ophoogje aan de randen: zo stroomt water steeds via het midden van de vensterbank zodat het de muur niet raakt.
  • Aangepaste roosters (afzuigkap, ventilatieroosters, ...) moeten ofwel ver genoeg ofwel helemaal niet uitsteken.

Structuren en kleuren

Je kan kiezen uit verschillende structuren voor je gevelpleister: glad, gekrabd, met ronde lijnen, ... Daarnaast zijn er ook verschillende kleuren verkrijgbaar. Wees wel voorzichtig met stalen: het is moeilijk om een kleur te kiezen vanop een staal. Vraag aan de handelaar enkele referenties van bepaalde kleuren. Dan krijg je een goed beeld van het eindresultaat.

Tip: werk met een echte vakman

Het aanbrengen van sierpleisters gebeurt door een gevelbezetter. Kijk niet naar de laagste prijs. Gedegen vakmanschap is meer nog dan voor andere posten van primordiaal belang. Vraag een lijst met referenties en ga daar een kijkje nemen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!

De eerste stap naar een lagere energiefactuur? Een geïsoleerde woning! Vooral langs het dak, maar ook via je muren en vloer gaat er namelijk heel wat...

Lees meer
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken