Trappen heb je in alle maten, materialen, vormen en kleuren. Of je trap puur functioneel moet zijn of ook in het oog mag springen, bepaal je helemaal zelf. Verkies je een eenvoudige trap of ga je voor een echte eyecatcher met geïntegreerde verlichting en opbergruimte? Ontdek hier welk type het best bij jouw interieur past. En vergeet je kelder- en zoldertrap niet!
Rechttoe, rechtaan: de steektrap
Een steektrap is de meest standaard trap die er is: het is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Door de eenvoud blijft het prijskaartje meestal beperkt. De lengte van zo'n trap kan wel een nadeel zijn. Wil je die wat inkorten? Dan kies je best voor een steilere helling. In je hal, woonkamer of kelder is een steektrap ideaal, in een kleine ruimte is dit type wat minder interessant.
Tip: de ruimte onder je trap is ideaal als extra opbergplaats. Je kan het zo creatief niet bedenken: een bureauruimte, een boekenrek of zelfs een barkast kan je onder je trap integreren. Lees deze tips voor extra opbergruimte!
De bordestrap met tussenplateau
De bordestrap is een variant van de steektrap. Dit type bestaat uit een bordes of tussenplateau dat twee steektrappen met elkaar verbindt. Het bordes kan als rustpunt dienen bij een rechte trap, maar ook als draaipunt bij een kwartsdraaitrap van 90° of een dubbelkwartsdraaitrap van 180°. Ideaal als je met hoeken wil werken, maar minder geschikt als je weinig oppervlakte hebt.
Bespaar plaats met een draaitrap
Een spil- of draaitrap draait rond één centrale as. Van bovenaf gezien vormt deze trap (minstens) een halve cirkel. Je betaalt wel meer dan voor een steektrap, maar je bespaart heel wat ruimte. Opgelet: de draaitrap is minder comfortabel als je vaak grote spullen naar boven of beneden moet dragen.
Tip: met geïntegreerde trapverlichting maak je van je trap een echte blikvanger. De verlichting zit subtiel aan de onderzijde van de neus verwerkt. Zo is die niet zichtbaar als het licht uit is. Bovendien heb je niet alleen keuze uit een warm of koud licht, je kan de intensiteit zelfs aanpassen. Zo stem je de verlichting af op de sfeer die jij in je hal of woonkamer wil creëren. Zelfs in je trapleuning kan je met geïntegreerde verlichting werken.
De wenteltrap: pure elegantie
Mag het iets meer zijn? Een wenteltrap loopt in een spiraal omhoog en oogt heel elegant. Het is een soort draaitrap, maar dan grootser. Er is ook geen fysieke spil waarrond de trap draait. Deze eyecatcher is ideaal voor grote woonkamers of inkomhallen, maar minder geschikt voor kleine ruimtes. Het prijskaartje van een wenteltrap kan hoog oplopen.
Een kwartdraaitrap in de hoek
Plaats je je trap in een hoek? Dan kan je ook kiezen voor een kwartdraaitrap: een steektrap met boven- of onderaan een draaiing van 90 graden. Omdat sommige treden niet volledig zijn, is kwartdraaitrap wel iets minder veilig. Deze verdreven treden staan niet haaks tussen de trapbomen. Zorg daarom dat je geen bruuske overgang tussen rechte en verdreven treden creëert.
Trap met zwevende treden
De treden van een zwevende trap zijn met onzichtbare metalen beugels in of aan de muur bevestigd, waardoor het lijkt alsof je trap zweeft. Met dit traptype creëer je ruimte en geef je je woning een modern cachet. Zwevende trappen zijn bovendien goedkoper dan standaard trappen: je hebt een pak minder materiaal nodig om ze te installeren.
Ruimtebesparende steektrap
Voor ruimtes die je minder vaak gebruikt, zoals een zolder of kelder, kies je een ruimtebesparende steektrap. Die neemt weinig plaats in, maar is minder makkelijk om op te lopen: zo'n trap heeft smalle treden en is vaak erg steil.
Uitschuifbaar of uitvouwbaar
Een uitschuifbare of opvouwbare trap is een goedkope manier om toegang tot je zolder te krijgen. Het handige is dat de trap uit het zicht is wanneer je hem niet gebruikt. Wil je iets opbergen op je zolder? Dan schuif je de trapladder eenvoudig uit en terug in. Een mogelijk nadeel: deze trappen zijn steiler en hebben vaak smalle treden. Daardoor zijn ze minder interessant voor ruimtes waar je vaak komt.
Traditionele treden of Z-vorm?
Bij traditionele trappen zijn de treden en de stootborden die ertussen zitten volledig verticaal. Maar bij een Z-trap staan de stootborden schuin. Zo verbinden ze het achterste van de ene trede met het overlappende deel of de neus van de trede erboven. Bekijk je de trap langs de zijkant? Dan zie je een patroon dat lijkt op de letter Z. Het grote voordeel van treden in Z-vorm? Zo'n trap is erg veilig. De treden hebben geen overhangende ‘neus’ of ‘oversteek’, zodat je nergens met je voeten in blijft haken. Vooral voor kinderen en senioren is dat een groot voordeel.