Riolering

Als er riolering is in de straat, ben je verplicht daarop aan te sluiten. Anders wordt het afvalwater in een gracht geloosd nadat het via een septische put of kleinschalige waterzuiveringsinstallatie is gepasseerd.

Aansluiting riolering

Ook als je rechtstreeks in het riool loost, kan een septische put nodig of verplicht zijn. Bijvoorbeeld bij oplegging door de rioolbeheerder of als er een grote afstand is tussen de woning en de straataansluiting, want daardoor neemt de kans op verstopping toe. In sommige steden en gemeenten mag je de aansluiting op de openbare riolering niet zelf uitvoeren. De aansluiting moet dan aangevraagd worden aan de rioolbeheerder.

Diameter en traject buizen

De diameter van de rioleringsbuizen die vlak bij de woning liggen, is afhankelijk van het aantal aangesloten afvoerpunten of van de aangesloten dakoppervlakte. Ze worden met elkaar verbonden met steekverbindingen. Hiervoor gebruik je het best steekmoffen waarin rubbermanchetten gefixeerd zijn. Buizen die in verbinding staan met de straatriolering hebben doorgaans een diameter van 125 of 160 mm.

Enkele tips:

  • Vermijd waar mogelijk rechte hoeken. Moet je toch ergens een draai maken, gebruik dan meerdere ‘flauwe bochten’ van 45° die samen een rechte hoek vormen.
  • Hou rioleringsbuizen en -putten minstens een meter verwijderd van diepwortelende bomen.
  • Als je een garage onder je huis hebt, moet een afvoergeul het neerstromende water opvangen en verbinden met de riolering. Hiervoor bestaan prefabafvoergeulen van stevig polyesterbeton.

Controleputjes

Om eventuele verstoppingen makkelijker op te sporen en te verhelpen, voorzie je in controleputjes (gemetseld of prefab) op plaatsen waar buizen zich vertakken of van richting veranderen. Deksels voor putjes heb je in verschillende maten en materialen: gietijzer, kunststof, aluminium en staal. Sommige kan je betegelen. Niet alle materialen kunnen druk van bv. een auto weerstaan.

Een goedkoper alternatief zijn T-stukken op rioleringsbuizen. Die open je met draaistoppen. Onthoud waar je die stoppen plaatst: schrijf het ergens op of fotografeer ze. T-stukken zijn wel moeilijker bereikbaar.

Terugslagklep

De laatste afvoerbuis moet uitgerust zijn met een terugslagklep, zodat er geen water van de straatriolering in de woningriolering kan stromen. Hou deze klep bereikbaar voor eventueel nazicht.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lekken herstellen zonder breekwerk
Lekken herstellen zonder breekwerk

Lekken kosten handenvol geld. De watermeter die blijft lopen, het drukverlies in de installatie, vocht en schimmels in de muren… In het ergste geval komt...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken