Droogzuiging of grondwaterverlaging is in gebieden met een hoge grondwaterstand nodig om het grondwaterpeil tijdelijk te verlagen, tot onder het niveau van de uit te voeren werken. Een gespecialiseerde firma gebruikt hiervoor een speciale pompinstallatie die blijft werken tot de kelder van je woning klaar is.
Niet zonder risico
Een droogzuiging is niet zonder risico’s. Afhankelijk van de ondergrond kunnen verzakkingen of scheuren voorkomen, die aanpalende woningen kunnen beschadigen. Laat daarom voor de droogzuiging een staat van bevinding opmaken van de naburige woningen, zodat je niet moet opdraaien voor schade waarvoor jij niet verantwoordelijk bent. Bekijk de situatie zeker ook met je verzekeringsmakelaar, want in geval van schade, ben jij als bouwheer wel aansprakelijk.
Bron boren
Je kan door de grondwaterverlagingsfirma ook een bron laten boren om je op de bouwwerf en nadien in je tuin van grondwater te voorzien. Hieraan kan je een pomp met drukverhogingsinstallatie (een storkpomp) aansluiten. Het is goedkoper als dat samen met de droogzuiging wordt uitgevoerd dan wanneer je achteraf een bron laat boren. Hou er wel rekening mee dat je in principe verplicht bent om hiervoor een aanvraag in te dienen bij jouw watermaatschappij.
Als je bouwt op leem- of kleihoudende grond die weinig water doorlaat of op een hellend terrein, kan een drainage een oplossing zijn om water af te voeren.