Soorten buitenzonwering: van rolluiken tot zonnetent

Er zijn heel wat soorten buitenzonwering zoals rolluiken, screens, lamellen, zonnetenten, uitvalschermen... We geven je een overzicht.

Rolluiken

Rolluiken zijn opgebouwd uit twee grote delen: enerzijds de rolluiken, de lamellen zelf, en anderzijds de kast waarin de rolluiken worden opgerold. Er zijn drie soorten rolluiksystemen: inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Ze houden de zon en warmte buiten, maar omgekeerd houden ze tijdens de koude maanden die warmte ook beter binnen. 

Screens

Een screen is een doek met kleine perforaties, die aan de buitenkant van het raam hangt en je toelaat om van binnen naar buiten te kijken, maar niet omgekeerd. De grootte van de perforaties bepalen de doorkijk, maar je kan ook opteren voor totaalverduisteringen. Het voordeel is dat ze op vrij grote oppervlaktes kunnen toegepast worden. Windvaste screens zorgen er ook voor dat insecten buiten blijven.

Lamellen

Lamellen kan je via geleiders naar beneden laten om zo een gedeelte of het hele glasvlak af te schermen van de zon. De lamellen - uit hout of aluminium - worden voor of boven het raam geplaatst en zijn regelbaar waardoor doorkijk in verschillende standen mogelijk is. Je kan ze uitrusten met een elektrische motor en een elektronische besturing om ze in de gewenste positie te draaien. Binnen het aluminium gamma heb je een uitgebreide keuze tussen verschillende kleuren, vormen, lamelbreedtes en eventuele perforatie van de lamel.

Zonnetent (knikarmscherm)

Een zonnetent kan je uitvouwen als de zon te opdringerig wordt, in andere gevallen kan je ze opgevouwd laten. Het uitvouwen gebeurt via een knikarmsysteem met ingebouwde veren.

Een zonnescherm kan je manueel of elektrisch bedienen, of automatisch met behulp van een wind-zonautomaat. Die stuurt het scherm aan de hand van een anemometer (voor de wind) en een zonnecel. Als je in extra steunpunten voorziet, kan je grote oppervlaktes overspannen.

Uitvalscherm

Een uitvalscherm is een variant van de zonnetent en heeft een variabele uitvalshoek van 0 tot 120 graden. Voor het doek heb je keuze tussen verschillende lengtes. Het scherm is windbestendig en voor de valarmen zijn er verschillende systemen: stormvast en glij- en gasveerarmen.

Verandazonwering

Verandazonwering bestaat uit een voorgespannen systeem dat zich aanpast aan de vorm van dak en gevel. Alle onderdelen bevinden zich in een zelfdragende afgesloten kast die ervoor zorgt dat er geen vuil bij het doek kan. De doeken bestaan uit acryl en zijn daardoor waterwerend, vuilafstotend en bestand tegen rotten en schimmels. Verandazonwering kan dienen voor vrij grote oppervlaktes.

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping bestaat uit een draagstructuur waartussen je het doek kan afrollen en opspannen. Net zoals de doeken voor verandazonwering zijn ook deze doeken water- en vuilafstotend.

Vrijstaande zonwering

Vrijstaande zonwering is een goede optie als je geen muur hebt waar je de zonneschermen aan kan bevestigen. De systemen bestaan uit een frame met aan elke kant een knikarmscherm.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Voorjaarsactie ‘Every day on holiday!’
Voorjaarsactie ‘Every day on holiday!’

Outdoor living is booming. En of dat nu is om te barbecueën met vrienden, tijd te nemen voor jezelf of te ontspannen in de zon: dankzij de verschillende...

Lees meer
Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!
Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!

Is het zomer en is er veel zon? Dan spenderen we veel tijd buiten. En daar hoort het nodige smeerwerk bij zodat we niet verbranden. Maar dacht je er al...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer
Automatiseer je zonwering of rolluiken en bespaar energie en win aan comfort
Automatiseer je zonwering of rolluiken en bespaar energie en win aan comfort

Het belang van automatisering. Om een goed evenwicht te bereiken in thermisch en visueel comfort is automatisering aan te raden met voldoende aandacht...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken