Droom jij van een moderne woning met een strakke architectuur en grote overspanningen, die je bovendien flexibel kan inrichten? Dan lijkt prefab betonbouw jou op het lijf geschreven. Deze techniek is niet alleen zeer snel, maar ook interessant qua thermische en akoestische isolatie. Meer weten? Wij helpen je op weg!
Hoe zit een betonbouwwoning in elkaar?
Opbouw
Bij deze bouwmethode bestaan de dragende muren van je woning uit prefab betonpanelen. Er zijn twee systemen.
- Het hollewandprincipe: deze worden ter plaatse volgestort met beton. De vloerelementen voor de verdiepingsvloeren rusten op de binnenste betonschaal.
- Volledige prefabwanden: deze betonnen wanden met isolerende kern worden in de fabriek gegoten en afgewerkt, inclusief schrijnwerk, leidingen en gevelafwerking.
De indelingsmuren zijn niet-dragend. In combinatie met de ruime overspanningsmogelijkheden van beton krijg je zo een open en zeer flexibel in te richten woning, die je later nog makkelijk kan aanpassen aan veranderende levensomstandigheden.
In dit artikel geeft Noël Naert van Infobeton meer uitleg bij de verschillende betonbouwtechnieken.
Isolatie
De isolatie zit ingepakt tussen twee lagen beton. In combinatie met de optimale luchtdichtheid en grote thermische inertie (typisch voor betonbouw) ontstaat zo een zeer energiezuinig geheel.
Uitzicht
Met beton kan je alle kanten uit qua uitzicht. Je kan een betonnen muuropbouw eventueel combineren met een klassieke afwerking in gevelsteen, pleisterwerk of beplanking. Kies je voor prefabbeton, dan blijft het beton meestal niet alleen aan de binnenkant maar ook langs buiten zichtbaar. Maar zelfs dan heb je nog een waaier aan mogelijkheden.
Beton kan in eender welke vorm gegoten worden en de vorm en textuur van de bekisting blijven na het ontkisten haarfijn zichtbaar. Ga je voor een strakke architectuur? Dan kies je beter voor een glad betonoppervlak.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Snel bouwen: op twee maanden tijd is de ruwbouw regen- en winddicht;
- Luchtdichtheid en thermische inertie: een betonbouw is uitermate luchtdicht (zonder allerhande folies) en stockeert door zijn massa veel thermische energie (warmte/koelte). In combinatie met degelijke isolatie en ventilatie is een betonstructuur heel energiezuinig;
- Overspanningen tot 7 m: ideaal voor moderne, open architectuur;
- Droge bouwmethode: als je werkt met prefabbeton worden de constructie-elementen net als bij houtskeletbouw en systeembouw in het atelier op maat gemaakt. Vertragingen zijn uitgesloten;
- Complete afwerking: geen pleister nodig voor de binnenwanden;
- Goede akoestische prestaties: dankzij het massieve karakter van de betonelementen.
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
- Niet altijd geschikt: de voordelen komen vooral tot hun recht in moderne architectuur met grote overspanningen. Wil je klassiek bouwen, dan is deze bouwtechniek vrij prijzig in verhouding tot de meerwaarde;
- Weinig flexibiliteit: de wanden komen aan op de werf met uitsparingen voor leidingen, schakelaars en stopcontacten… Achteraf wijzigen is niet evident;
- Praktische obstakels: de kamergrote panelen vergen aangepaste transport- en montagemiddelen en een goed bereikbare bouwplaats.
Wil je meer weten over bouwen met betonblokken? Kijk dan naar het artikel over traditioneel metselwerk.