Zonwering houdt tijdens de warme zomermaanden de zon buiten en beschermt je woning zo tegen oververhitting. In de winter fungeren rolluiken dan weer als een extra isolatiebuffer. Maar ook tijdens de koudere maanden heeft zonwering zijn nut als de lage zon voor verblinding zorgt.
Lagere energiefactuur
Rolluiken houden de zon en warmte buiten, maar omgekeerd houden ze tijdens de koude maanden die warmte ook beter binnen. De luchtbuffer tussen raam en rolluik zorgt immers voor een een extra isolatielaagje dat naar twee kanten werkt. Zo verhogen zonwering en rolluiken niet alleen je wooncomfort, maar zorgen ze ook voor een lagere energiefactuur.
Via speciale roosters kan je je rolluikkasten ook inschakelen in het ventilatiesysteem van je woning. Het systeem is zo ontwikkeld dat de natuurlijke luchttoevoer ook optimaal blijft functioneren als de rolluiken gesloten zijn.
Privacy en veiligheidgevoel
Daarnaast is een hogere privacy vaak een argument om voor rolluiken te kiezen. Een ander voordeel is een verhoogd gevoel van veiligheid. Rolluiken fungeren immers als extra barrière tegen ongewenste gasten. Meer over hoe rolluiken een rol kunnen spelen in de inbraakveiligheid van je woning kan je lezen in het artikel 'Hou met je rolluiken niet alleen de zon buiten'.
Voor welke ruimtes en ramen?
Of je voor een ruimte moet voorzien in zonwering of rolluiken hangt van twee factoren af: de functie en de oriëntatie. In een bureau moet je vooral verblinding voorkomen, terwijl het voor een slaapkamer belangrijk is dat je ze helemaal kan verduisteren.
Zuid- en westgericht
Het grote voordeel van zonwering is dat het de doorkijk niet verstoort, wat dan weer belangrijk is in leefruimtes. Ook de oriëntatie speelt een rol. Zonwering aanbrengen op een noordelijk gericht raam heeft immers geen zin. Zuid- en westgeoriënteerde ruimtes hebben het meeste last van de zon, of die nu hoog of laag staat.
Manueel, elektrisch of automatisch?
Je kan je zonwering manueel of elektrisch bedienen, maar interessant is dat je ze ook kan automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld je rolluiken naar beneden laten gaan op vaste tijdstippen met een programmatieklok. Een goede oplossing om je woning een bewoonde indruk te geven als je er niet bent.
Weersomstandigheden
Je kan je zonwering ook automatisch laten reageren op de weersomstandigheden met behulp van een zonnecel, wind- of regensensor. Bij te hevige wind vouwt je zonnescherm zich weer op, of als het te warm wordt gaan de rolluiken naar beneden.
Domotica
Je kan zelfs een stap verder gaan met de automatisatie en je zonwering en rolluiken integreren als onderdeel van je domotica.