Veranda: stel je verlanglijstje samen

Je toekomstige veranda begint met een goed ontwerp. En een goed ontwerp met een verlanglijstje. Een overzicht van wat allemaal op dat lijstje moet.

Een deel van je woning?

Een vanzelfsprekende vraag, maar toch met een grote impact op alles wat komt. Welke functie vult jouw toekomstige veranda in? Is het een extra buitenruimte waar je wat tijd doorbrengt als het zonnetje schijnt? Of is het een volwaardige leefruimte die bij je woning hoort? Bij zo'n woonveranda spelen afwerking en comfort een veel grotere rol.

Wat kan en wat mag?

De functie bepaalt mee de plaats van je veranda. Al spreekt de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente hier ook een woordje mee. Check eerst bij je gemeente of je plannen wel kunnen en mogen. Hoeveel mag je aan- of bijbouwen? Zijn er specifieke voorwaardes?

Welke stijl?

Volg je de stijl van je woning? Of ga je voor iets helemaal anders? Er zijn – een beetje kort door de bocht – drie grote verandastijlen:

 • Modern: strak met veel glas en dunne profielen.
 • Rustiek: zachter, met sierelementen.
 • Tijdloos: een mix van de vorige twee.

Het materiaal?

Aluminium, hout of pvc? Sluit natuurlijk aan bij de vorige vraag. Aluminium oogt strak en heeft als voordeel dat het grote glasoppervlaktes aankan. Pvc oogt wat rustieker. Al is het materiaal met zijn hout- en aluminiumlook een meester-imitator met een interessant prijskaartje. Hou je van een natuurlijk en klassiek uitzicht? Dan is hout misschien iets voor jou.

De beglazing en de verwarming?

Is je veranda een echte leefruimte? Investeer dan extra in je comfort. Dat begint met een volwaardig verwarmingssysteem. En met isolerende profielen en beglazing. Je beglazing moet trouwens niet alleen de warmte binnenhouden in de winter.

De kans is groot dat je veranda aan bepaalde energetische eisen moet voldoen. Aan je architect en/of verandabouwer om dit uit te zoeken.

Verlanglijstje klaar? Tijd om je plannen concreet te maken!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Stel je veranda samen met de verandaconfigurator!
  Stel je veranda samen met de verandaconfigurator!

  Ben je van plan om een veranda of terrasoverkapping te plaatsen maar twijfel je over de grootte, raamprofielen of stijl? Bij Reynaers Aluminium kan je...

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste beglazing voor je veranda?
  Hoe kies je de juiste beglazing voor je veranda?

  Het kan aangenaam vertoeven zijn in een veranda. De overvloed aan daglicht biedt ons extra comfort. Echter, veel hangt af van de oriëntatie van jouw...

  Lees meer
 • Verleng je vakantiegevoel met een Aliplast veranda
  Verleng je vakantiegevoel met een Aliplast veranda

  Een veranda is een overgang naar de omliggende natuur, een ontspanningsruimte en een comfortruimte om van te genieten. In een veranda blijft je...

  Lees meer