Regenwaterput

Regenwaterrecuperatie is verplicht bij nieuw- en herbouw. Waarom moet je regenwater recuperen en hoe groot moet je regenput zijn?

Verplicht bij nieuw- en herbouw

Sinds 1 januari 2014 legt een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening strengere regels op voor de afvoer van regenwater in Vlaanderen. Een regenwaterput van 5.000 liter is verplicht bij nieuwbouw en herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m2.

Je moet daarnaast altijd een infiltratievoorziening plaatsen, tenzij je perceel kleiner is dan 2,5 are. Bij nieuwe verkavelingen is dit een collectieve voorziening. Vraag zeker bij de dienst stedenbouw welke regels voor jouw woning van toepassing zijn. Er zijn veel uitzonderingen en bijkomende regels per gemeente.

Vanaf 2023 worden deze regels aangescherpt. Zo neemt de grootte van de regenwaterput toe naarmate het dakoppervlak groter is dan 80 m2, en zullen ook bepaalde renovatieprojecten aan de verplichtingen moeten voldoen. Daarbovenop wordt ook de grootte van de verplichte infiltratievoorzieningen uitgebreid.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest legt de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 21 november 2006 voor nieuwbouw een minimumafmeting van de regenwaterput vast van 33 liter per m2 horizontaal dakoppervlak.

In Wallonië geldt er vooralsnog geen verplichting voor de opvang en hergebruik van regenwater.

Waarom regenwater recupereren?

De verplichte regenwateropvang moet het drinkwaterverbruik beperken en overbelasting van de riolering vermijden. Een regenwaterinstallatie kost circa 4.000 euro. Dat bedrag win je op termijn terug door je lagere drinkwaterfactuur. Die zou je namelijk dankzij regenwaterrecuperatie met de helft kunnen terugdringen.

Het opgevangen water kan je gebruiken voor het buitenkraantje, de toiletspoeling en de wasmachine. Lees hoe je regenwater recupeert bij renovatie.

Let op met het gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiëne. Voor huishoudelijke toepassingen kan je onmogelijk systematisch nagaan of regenwaterbehandeling op elk ogenblik voldoende effectief blijft. Als je het water verwarmt, riskeer je dat bepaalde bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Grootte van de put

Regenwater komt via het dak, de dakgoten en afvoerpijpen in de regenwaterput terecht. De overheid legt een minimum tankinhoud op afhankelijk van de aangesloten dakoppervlakte. De ideale inhoud hangt af van de de oppervlakte van het dak, de oriëntatie en het type dakbedekking:

  • Een te kleine tank is niet interessant omdat je de put dan te dikwijls moet bijvullen met kostbaar leidingwater.
  • Een te grote put is economisch niet rendabel en kan niet op tijd en stond overlopen, wat toch beter is.

Door de klimaatverandering, met grote hoeveelheden neerslag op korte tijd en langere droge periodes, kan het in weliswaar interessant zijn een grotere regenwaterput te plaatsen dan wat minimaal wordt opgelegd. Zo kan je meer regenwater bufferen om momenten van extreme neerslag op te vangen, en tegelijk steeds langere periodes van droogte overbruggen.

Materiaal van de put

Regenwaterputten zijn gemaakt van beton of kunststof. Beton is goedkoper en beter geschikt om regenwater te bewaren. Er zijn wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Kunststofputten zijn lichter en makkelijker manipuleerbaar.

Aandachtspunten

Ga na hoe zwaar de put belast mag worden. Als er voertuigen over passeren, moet je wellicht een versterkte betonplaat op deksel storten. Boven het mangat komt er een toegangsschouw. Dat kan met prefabopzetstuk of met metselwerk dat nadien gecementeerd wordt.

Vul de put onmiddellijk na de plaatsing met water zodat hij niet gaat ‘drijven’ door een hoge grondwaterstand. De bouwput kan je dan meteen voorzichtig opvullen met aanvulzand zonder stenen.

Bijvulsystemen

In droge periodes kan je de regenwaterput bijvullen met drinkwater, maar specialisten raden een automatische overschakeling naar leidingwater aan. Drink- en regenwater moeten immers strikt gescheiden blijven. Regenwater dat in het drinkwaternet terechtkomt, kan ernstige gezondheidsrisico’s inhouden. Daarom moet je ook elk regenwatertappunt duidelijk markeren en het tappunt van de tuinslang hoog genoeg plaatsen, zodat er geen kinderen bij kunnen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Grond- en putwaterbehandeling van EcoWater
Grond- en putwaterbehandeling van EcoWater

Het is vaak mogelijk om heel goede resultaten te halen met opgepompt grondwater. Als u geen of moeilijk toegang heeft tot leidingwater kan een waterput een ...

Lees meer
Zuiver je afvalwater met een septische put of een epuro waterzuiveringsstation
Zuiver je afvalwater met een septische put of een epuro waterzuiveringsstation

Septische putten moeten beschikken over een CE keuring. Dit betekent minimaal een nuttige inhoud van 2000 liter(let op de meeste fabrikanten bieden...

Lees meer
Betonproducten van eigen makelij
Betonproducten van eigen makelij

Bouwmaterialen Wijckmans heeft een eigen betoncentrale waar betonnen putten en andere betonproducten worden gemaakt. Zo ben je als particulier,...

Lees meer
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren

Ga je bouwen of verbouwen? Bekijk dan onze 6 tips die je helpen een pak te besparen op je energiefactuur. Met onze slimme zelfbouwoplossingen maken wij...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken