Plat dak: soorten dakafdichtingen

Hoe moet je je plat dak dichten? Er zijn verschillende methodes. Je kan kiezen voor een bitumineuze of kunststofafdichting. Er bestaan ook dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen.

Bitumineuze afdichtingen

Bitumineuze afdichtingen zijn populair ondanks de stijgende concurrentie van synthetische materialen. De techniek is fel geëvolueerd. Het oudere geblazen bitumen heeft plaats geruimd voor het degelijke polymeerbitumen dat gewapend is met polyester of glasvlies. Geblazen bitumen mag je enkel nog als onder- of tussenlaag gebruiken, niet langer als bovenlaag.

Er bestaan twee soorten polymeerbitumen: APP (plastomeermengsels) en SBS (elastomeermengsels). APP is uv-bestendig en hoeft geen beschermende ballastlaag, terwijl SBS soepeler is en beter kleeft dan APP. Laat de plaatsing over aan een vakman.

Kunststofafdichtingen of hoogpolymeren

Je kan drie soorten onderscheiden: EPDM, pvc en gespoten afdichtingen.

1. EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer)

EPDM is synthetisch rubber dat op maat gemaakt wordt of verkrijgbaar is op rollen. Je plaatst het naadloos in één stuk. Daarna bevestig je het met plooiplaten of lijm. EPDM kan je bovenop je ouude bitumineuze afdichting leggen.

2. Pvc

Pvc wordt in banen gelegd en gelijmd, met hete lucht gelast of mechanisch bevestigd. Gebruik bij voorkeur gewapende pvc-folies; wapening met glasvezel is te verkiezen boven wapening met polyester. Pvc zou iets minder duurzaam zijn en niet altijd uv-bestendig.

3. Gespoten afdichtingen (vb. polyester en polyurethaan)

Gespoten afdichtingen zijn zeker bij renovaties interessant. Ze vergen een vakkundige plaatsing en het duurt even voordat ze vorst- en regenbestendig zijn.

Dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen

Om op platte daken zonne-energie op te wekken, kan je PV-panelen gebruiken die onder een bepaalde helling op het dak komen. Als alternatief bestaan sinds kort ook dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen. Ze worden min of meer op zelfde wijze als gewone dakdichtingsbanen geplaatst. Daarna worden ze verbonden met het elektriciteitsnet. De voordelen? De banen kunnen in elke richting liggen, de methode vergt geen aangepaste onderconstructie, het neemt geen plaats in en je dak blijft beloopbaar.

Opgelet: deze cellen halen niet hetzelfde rendement als de cellen in traditionele PV-panelen.

Hellend dak? Dit zijn de verschillende dakbedekkingen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken