Keukenwerkblad kiezen? Deze materialen kan je gebruiken

Er is een heel brede waaier aan keuzemogelijkheden als je een keukenwerkblad wil kopen. Wij zetten ze op een rijtje.

Kunststof/laminaat

Kunststof vormt, mits een goede afwerking, een prijsvriendelijke, duurzame en onderhoudsvriendelijke werkbladbekleding. Omwille van de dikkere lagen en de hardheid van het materiaal verkies je het best een laminaat- boven een melaminewerkblad. Let wel: het verschil tussen beide kan je als leek niet zien. Je moet kunnen vertrouwen op de eerlijkheid van de keukenspecialist. Ga na of de verbindingen aan de hoeken waterdicht verlijmd zijn. Door waterinsijpeling gaat de onderliggende spaanderplaat namelijk zwellen. Let ook op de afwerking aan de voorkant van het werkblad.

Natuursteen

Een natuurstenen werkblad is maatwerk. Kies bij voorkeur voor weinig of nietporeuze natuursteensoorten zoals graniet en blauwe steen. Poreuzere soorten zijn mogelijk, maar moeten een degelijke preventieve impregnatiebehandeling ondergaan. Vraag hiernaar bij je leverancier. Door de toplaag van de natuursteen af te werken met een poriënvuller slorpt de steen geen water op en hoef je weinig te vrezen voor vlekken. Eventuele krassen in blauwe hardsteen zijn redelijk gemakkelijk te verwijderen door de steen lichtjes op te schuren of te polijsten met waterschuurpapier. Niet alle huishoudproducten zijn geschikt voor natuursteen. Lees aandachtig de productverpakking en vraag raad aan de leverancier. Lees ook onze Vlekkengids.

Tip: je kan het materiaal van het werkblad ook als rugwand gebruiken!

Composiet- of granulaatsteen

Granulaatsteen, een goedkoper alternatief voor graniet, bestaat uit gemalen granietkorrels. Het materiaal is kleur- en slijtvast en goed bestand tegen zuren, krassen en extreme temperaturen. Je vindt ook granulaat- of composietsteen op basis van kwarts, bauxiet, polyesterhars en glasvezel. Qua prijs, uitzicht en kenmerken lijkt dit type sterk op traditionele granulaatsteen. Het verschil zit in de kleinere dikte van het materiaal. Dat maakt deze werkbladen lichter, eenvoudiger hanteerbaar en makkelijker verwerkbaar, wat financieel interessanter is voor maatwerk.

Kwartscomposiet

Kwartscomposiet is een alternatief voor natuursteen. het is samengesteld uit harsen en graniet- of kwartsgranulaten. Het materiaal is krasbestendig, waterdicht en opgewassen tegen vlekken en scoort goed op vlak van kleur- en maatvastheid.

Volkunststof (solid surface)

Dit materiaal, dat enigszins op marmer lijkt, bevindt zich in een hogere prijsklasse, maar biedt dan ook een aantal niet te versmaden voordelen. Volkunststof is verkrijgbaar in tal van variëteiten en kleuren. Je kan de spoelbak in precies hetzelfde materiaal laten uitvoeren als het werkblad. Alle verbindingen tussen de werkbladen onderling en de spoelbakken zijn volledig naadloos. Solid surface-producten zijn niet volledig krasvrij, maar je kan krassen en vlekken makkelijk uitpolieren.

Massief hout

Deze bladen zijn erg mooi, maar niet goedkoop. Verschillende houtsoorten komen in aanmerking, zoals beuk, eik en teak. De duurzaamheid en krasbestendigheid hangen af van de hardheid van de houtsoort. Een aanrecht in hout vergt niet veel onderhoud als het van een vernis- of laklaag is voorzien. Kwaliteit en onderhoud zijn dan te vergelijken met een aanrecht in kunststof. Je kan het werkblad ook oliën of impregneren. Dat oogt mooier, maar je moet de behandeling wel geregeld herhalen.

Inox

Voor liefhebbers van strakke interieurs met een hightech tintje zijn er werkbladen in roestvrij staal (inox). Ze zijn duurder dan bijvoorbeeld een kunststof werkblad, maar esthetisch kan je de spoelbak en andere elementen van inox mooi integreren in het werkblad. Wat het dagelijks onderhoud betreft, zit je vrij goed met inox. Het is wel krasgevoelig.

(Fineer)beton

Ruw beton kan voor keukenbladen, maar is enorm zwaar. Een betonnen werkblad weegt al snel meer dan 1.000 kg en is daarom moeilijk of niet toe te passen bij renovaties of in appartementsgebouwen. Om hier een mouw aan te passen, is er imi-beton of fineerbeton: een combinatie van een houten drager en een dunne betonnen toplaag. Zo wordt de ruwheid van beton gecombineerd met het lage gewicht van plaatmaterialen.

Fineerbeton weegt tot zes keer minder dan echt beton. Het bestaat veelal uit maatwerk en is erg arbeidsintensief. Daardoor is het ook redelijk duur in vergelijking met andere werkbladen. Beton is van nature erg poreus. Daarom is een degelijke afwerking noodzakelijk en moeten de poriën gevuld worden met een olie om vlekken te vermijden en het onderhoud te vergemakkelijken.

Glas

Een glazen keukenwerkblad is verkrijgbaar in zowat alle kleuren en in matte of glanzende uitvoering. Het is hittebestendig, zodat je er een hete pan op kan plaatsen. Het werkblad is ondoordringbaar voor vocht of vet, maar niet krasbestendig. Het maatwerk voor onder andere de uitsparingen voor kranen en gootsteen vertaalt zich in de kostprijs. Ook moet je een stabiele ondergrond voorzien om het risico op glasbreuk te beperken. Dit laatste komt weliswaar niet snel voor, maar gebeurt het toch, dan is het niet meer te herstellen. Een glazen werkblad komt het meest tot zijn recht in hedendaagse keukens. Erg trendy is verlichting onder het glas.

Tegels

Je kan een werkblad betegelen, bijvoorbeeld met dezelfde keramische tegels die als muurbekleding dienen. Geglazuurde tegels zijn zeer sterk en vochtbestendig. Op vlak van hittebestendigheid scoren keramische tegels zeer goed. Het onderhoud van een betegeld werkblad is eenvoudig, maar de voegen zijn minder bestand tegen indringing van vocht, zuren of vetten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De nieuwe handgreep komt letterlijk uit de kast
  De nieuwe handgreep komt letterlijk uit de kast

  Dovy is trendsetter in de keukensector en pakt regelmatig uit met nieuwigheden.Nieuwe producten die het koken makkelijker maken, exclusieve artikelen die...

  Lees meer
 • Een werkblad in RVS: een knap staaltje design voor echte hobbykoks
  Een werkblad in RVS: een knap staaltje design voor echte hobbykoks

  We brengen meer tijd thuis door en maken vaker tijd vrij om uitgebreid en lekker te koken. Wil je jouw cooking skills naar een hoger niveau tillen? Met een ...

  Lees meer
 • Je keukenkraan vernieuwen? Dat doe je makkelijk zelf met GROHE QuickFix
  Je keukenkraan vernieuwen? Dat doe je makkelijk zelf met GROHE QuickFix

  Wil je eindelijk werk maken van die druppelende kraan? Of ben je uitgekeken op je oude kraan en wil je die vervangen door een trendy exemplaar? Met GROHE...

  Lees meer
 • Duurzaamheid voorop in de keuken en badkamer.
  Duurzaamheid voorop in de keuken en badkamer.

  Kies resoluut voor water- en energiebesparende producten.   Duurzaam wonen zonder in te boeten aan comfort en design, wie wil het niet? Ook in je keuken en ...

  Lees meer