Naast vloerverwarming bestaat er ook wandverwarming. Maar wat is wandverwarming? Hoe werkt het? Waarom zou je opteren om wandverwarming te installeren en wat zijn de aandachtspunten? En kan je nadien je muur gewoon afwerken? Of zijn er zaken waar je rekening mee moet houden? We vertellen je alles over wandverwarming.
Hoe werkt wandverwarming?
Je kan je huis niet enkel verwarmen met leidingen in de vloer, ook leidingen in de muur zijn mogelijk. Leidingen in de muur plaatsen, is wel niet zo evident. Enkele fabrikanten van bouwstenen hebben daar wat op gevonden. Zo zijn er snelbouw kalkzandstenen waarin een sleuf aangebracht werd. Daarin kunnen kunststofbuizen geplaatst worden. In de muren (in uitgefreesde sleuven in snelbouwblokken, kalkzandsteen of cellenbetonblokken) worden dan buizen geplaatst. Hierdoor wordt warm water gestuurd. Wandverwarming werkt dus via een buizenstelsel in de muur waar warm water door circuleert.
Voordelen van wandverwarming?
Wandverwarming is bruikbaar als hoofd- en als bijverwarming, maar ook als koeling. Je geniet van een aangename warmte omdat het aandeel stralingswarmte vrij hoog is in vergelijking met radiatoren en convectors. Er is zeer weinig lucht- en stofcirculatie en het systeem kan functioneren op zeer lage temperaturen, wat een hoog rendement en een zuinige werking in de hand werkt.
Aandachtspunten bij wandverwarming
- Hou rekening met wandverwarming in je ontwerp
Wandverwarming is onzichtbaar. Je moet het wel al voor de ruwbouwfase bestuderen. Deze verwarmingsmethode vereist aangepaste bouwblokken en is moeilijk te combineren met ronde muren. Het kan flexibiliteit in het interieur in de weg staan: een grote inbouwkast kan bijvoorbeeld warmte tegenhouden. - Net als vloerverwarming inert systeem
Het duurt lang vooraleer de muur op temperatuur is, maar als de verwarming uitgeschakeld is, blijft de muur nog warmte afgeven. Om de inertie van het systeem op te vangen, bestaan er dunne voorzetsystemen die zeer snel opwarmen. Afhankelijk van de grootte van de te verwarmen ruimte wordt het systeem ingedeeld in een aantal zones die elk afzonderlijk regelbaar zijn. Dit is vooral geschikt voor ruimtes die je vaak gebruikt.
Hoe kan je de wand afwerken?
Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij een gewone wand (pleisteren, betegelen, behangen, ...). Wil je voorwerpen aan de wand bevestigen? Let dan op met de leidingen. Deze zitten steeds op een bepaalde tussenafstand. Via een bepaalde markering kan je gemakkelijk zien waarde buizen zitten zodat je er niet in nagelt of boort.
Verwarmen via het plafond?
Het principe van de vloer- en wandverwarming werd ondertussen ook doorgetrokken naar het plafond. Deze techniek kreeg de naam klimaatplafond, vooral omdat het plafond de vertrekken niet alleen kan verwarmen maar ook koelen. In kantoren is het systeem al goed ingeburgerd. In woningbouw wordt het stilaan toegepast.
Een klimaatplafond bestaat uit aan elkaar gekoppelde buisjes in de vorm van polypropyleenmatten die in het plafond komen en waar koud of warm water doorgestuurd wordt. Je kan het systeem ook zo opzetten dat de temperatuur in iedere ruimte individueel regelbaar is. De besturing kan simpelweg gebeuren met een kamerthermostaat of geïntegreerd worden in een domoticasysteem.