Welke lavabo kies jij?

Lavabo's of wastafels zijn beschikbaar in tal van formaten, vormen en materialen. Let niet enkel op het uitzicht, maar ook op de functionaliteit.

Soorten wastafels

 • Vrijhangende wastafel
  Een vrijhangende wastafel bevestig je rechtsreeks aan de muur, zonder andere ondersteuning. De afvoer is zichtbaar maar kan je decoratief wegwerken. Dit soort montage zorgt voor een simplistische wastafel die weinig ruimte inneemt.
 • Hoekwastafel
  Ook deze wastafel bevestig je rechtsreeks aan de muur, en is geschikt om in een hoek te plaatsen.
 • Onderbouwwastafel
  In dit geval werk je met een badkamermeubel. Onder de opening in het meubel lijm je de wastafel vast.
 • Inbouwwastafel
  Deze wastafel zit ingebouwd in het badkamermeubel. De wastafel hangt letterlijk in het meubel. Groot voordeel is dat alle leidingen automatisch weggewerkt zijn. Hier moet je er wel op letten dat de wastafelrand gelijk loopt met of dieper ligt dan het bladoppervlak van het meubel.
 • Wastafel met zuil
  Deze wastafels staan op een soort voet. In de voet zijn de leidingen verborgen. Opgelet: de zuil draagt de wastafel niet. Integendeel, er moet zelfs een kleine ruimte zijn tussen de zuil en de wastafel.
 • Opzetwastafel
  Hier staat de wastafel bovenop het wastafelblad. Je vindt ze in alle vormen zodat je een eigen stijl aan je badkamer kan geven: rond, ovaal, rechthoekig, vierkant, met of zonder afgeronde hoeken, driehoekig met afgeronde hoeken, …

Welk materiaal?

Je kan kiezen uit een uitgebreide waaier aan materialen, in functie van de stijl van je badkamer. Natuursteen oogt natuurlijk. Kunststof zorgt voor een strakke look. Wil je iets exclusiefs? Wat denk je dan van een glazen wastafel? Dit zijn de meest voorkomende materialen:

 • Porselein (keramiek met glazuurlaag)
  De wit-porseleinen wastafel is een van de goedkoopste en meest voorkomende wastafels. Ze zijn redelijk krasvast. Let wel op dat je er geen zware voorwerpen op laat vallen.
 • Acryl
  Deze wastafels zijn makkelijk te onderhouden omdat acryl poriënvrij is. Ze zijn niet goed bestand tegen krassen en kleurstoffen. 
 • Natuursteen
  Een spoelbak van natuursteen heeft een erg luxeuze uitstraling. Ga wel zorgvuldig om met het doorspoelen van chemische middelen, want die kunnen schade veroorzaken.
 • Kunststof
  Kunststof is populair door de relatief lage prijs en onderhoudsvriendelijkheid. Door de kalkaanslag en eventuele verkleuring moet je de wastafel regelmatig poetsen. Hou er ook rekening mee dat niet alle spoelbakken in kunststof bestand zijn tegen chemicaliën.
 • Roestvrij plaatstaal
  Roestvrij staal is degelijk en sterk, maar niet krasvrij. Kies wel voor een redelijk dikke wastafel, omdat een dunne RVS-wastafel luidruchtig kan zijn bij een openstaande kraan.
 • Geëmailleerd plaatstaal
  Geëmaileerd plaatstaal is hard en krasbestendig. Dit materiaal is bestand tegen de impact van harde en zware voorwerpen. Het is niet alleen slag- en schokvast, maar ook kleurvast. Het oppervlak is ook bestand tegen zuren en chemicaliën. 
 • Glas
  Glas is eenvoudig te reinigen, maar wel kwetsbaar voor krassen en valschade. Calciumaanslag is een grote vijand van glas want het maakt de wastafel dof. Reinig de wastafel daarom af en toe met een doek.

Welke kraan?

Voor een kraan heb je de keuze tussen een eengreepsmengkraan en een tweegreepsmengkraan:

 • Eengreepsmengkraan: Bedien je met één bedieningshendel. Hierdoor moet je minder lang zoeken naar de juiste temperatuur.

 • Tweegreepsmengkraan: hierbij heb je een opdeling van bediening tussen koud en warm water. Dit kies je meestal om esthetische redenen.

Je kan de functie van de kraan uitbreiden met een uittrekbare handdouche. En om het verbruik te beperken, gebruik je spaarperlatoren. Dit zijn bruismondstukken die lucht toevoegen aan de waterstraal. Hierdoor blijft de kracht van de waterstraal behouden, en daalt het verbruik. Wil je het water verzachten? Rust de kraan dan uit met een filter die voor een zachte, mousserende straal zorgt.

Tip: Let bij het kiezen van de kraan niet alleen op het uitzicht, maar ook op het gebruiksgemak.

Sifon tegen geurhinder

Om geurhinder te voorkomen, plaats je een sifon. Die is gemaakt uit messing, chroom of kunststof. Je kan de sifon verbergen in het badkamermeubel in een zuil (tot op de grond) of in een sifonkap (niet tot op de grond). De sifonkap is gemakkelijker bij het poetsen van de badkamervloer. Uit budgettaire redenen kan je de sifon ook zichtbaar laten.

Op welke hoogte komt de wastafel?

Denk na over de hoogte van je wastafel. De standaardhoogte van het tafelblad is 80 centimeter, maar in de praktijk vinden de meeste mensen een hoogte van 90 centimeter prettiger.

Om lengteverschil tussen kinderen en volwassenen te overbruggen, kan je gebruikmaken van een stabiel opstapje.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Duravit in bad met Belgische designer

  Duravit lanceert samen met Belgisch designer Bertrand Lejoly de nieuwe badkamercollectie ‘D-Neo’ en biedt vanaf nu levenslange garantie op nagenoeg alles...

  Lees meer
 • Dé badkamer van de toekomst? Laat je inspireren door de woontrend 'Compact Luxury'

  Er waait een nieuwe wind door onze steden. Het wordt er steeds drukker, en tegelijkertijd zijn we met z’n allen op zoek naar meer rust en stilte. Een...

  Lees meer
 • Duravit biedt levenslange garantie op keramiek: steenharde kwaliteitsbelofte!

  Als specialist in keramiek kan Duravit AG teren op meer dan 200 jaar vakmanschap en ervaring met dat ‘witte goud’. Met behulp van ingenieuze...

  Lees meer
 • Baden en douchetubs

  Een voordeel van acryl is het warme, poriënvrije, gladde oppervlak. Het geeft de huid een aangenaam gevoel en de gebruiker voelt zich onmiddellijk goed....

  Lees meer