Het juiste bad kiezen? Dat doe je zo

Aan wat doet een bad je denken? Ontspanning, me-time, … Even alle zorgen vergeten en genieten van een warm, rustgevend bad. En genieten doe je als je je comfortabel voelt. Comfort is dus een belangrijke pijler bij de keuze van je bad. Wat maakt jouw bad comfortabel? Een persoonlijke kwestie: we bekijken de verschillende mogelijkheden.

1. Welk bad kies je?

  • Klassiek ligbad
    Dit is het standaardmodel, met de focus op liggend gebruik. De ergonomische vorm van de binnenzijde van een ligbadkuip zorgt voor het comfort. Een standaard ligbad is tussen 150 en 180 cm lang en 70 à 80 cm breed.
  • Zitbad
    Weinig ruimte in de badkamer, maar liever geen douche? Dan biedt een zitbad de oplossing. Het is bovendien budgetvriendelijk en verbruikt weinig water en energie. 
  • Combibad
    Een combinatie van douche en bad. Het ontwerp van de badkuip is aangepast zodat de wanden steiler afhellen en het gedeelte aan de voeten breder is. Een douchegordijn of glazen wand zorgt voor afscherming tijdens het douchen.
  • Duobad
    Ga je graag met twee in bad, maar heb je te weinig plaats? Ga dan zeker op zoek naar een duobad. Zo geniet je allebei van optimaal comfort. Bovendien zit de afvoer in het midden van het bad. Heb je ook niet genoeg ruimte voor een duobad? Kies dan een duobad in de vorm van een hoekbad. Hou wel je waterrekening in de gaten, want met deze baden verbruik je eens zoveel water. Check bij renovatie zeker of je boiler voldoende warm water levert.

2. Vrijstaand of inbouwen?

Als je voldoende ruimte hebt, kan een vrijstaand bad voor een retrolook zorgen. Ook de liefhebbers van strak gaan voor een vrijstaand bad. Tegenwoordig vind je ze in alle vormen en kleuren. 

Een specifiek voorbeeld van een vrijstaand bad, is het ronde bad. Hiermee creëer je een ruim gevoel en een exclusieve uitstraling. Let wel: dit type bad komt het best tot zijn recht in een grote ruimte.

Toch liever een ingebouwd bad? Let er dan op dat de afvoerpijp goed bereikbaar blijft om later makkelijk te kunnen ontstoppen of herstellen. Dit kan met een deurtje of uitneembaar paneel ter hoogte van sifon.

3. Welk materiaal?

Baden bestaan in allerlei materialen: solid surface, hout, glas, natuursteen, roestvrij staal, gietijzer en beton. Ook quaryl komt voor. Dat is een mengsel van acryl en kwartszand. Maar de meest gebruikte materialen zijn geëmailleerd plaatstaal en acryl.

Geëmailleerd plaatstaal

• Hard en krasbestendig.
• Slag- en kleurvast.
• Heeft glasachtig en poriënvrij oppervlak waarop bacteriën zich niet kunnen vastzetten.
• Geleidt de warmte goed en neemt na enkele seconden temperatuur van het water aan.

Acryl

• Licht materiaal en minder glad.
• Voelt warm aan en is beschikbaar in een uitgebreid kleurengamma.
• In de massa gekleurd, zodat je bij beschadiging geen kleurverschil krijgt.
• Verschillende afmetingen en vormen, ook complexe, zijn mogelijk.
• Let op met goedkope baden uit acryl: die zijn dun en kunnen vervormingen vertonen.

4. Leegloop (waste inrichting)

Om het bad te laten leeglopen, installeer je een leegloop. Het bad en de leegloop worden vaak apart verkocht. Let er dus op dat het leegloopsysteem in de prijs is inbegrepen. Je bedient de leegloop met een knop (draaiknop of drukknop). Achter die knop zit het overloopgat.

5. Welke kraan?

Het aanbod aan badkranen is heel gevarieerd qua stijl en techniek. Wij helpen je kiezen in onze rubriek kranen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’

Pas een huis gekocht of gebouwd en op zoek naar tools, tips en inspiratie om je badkamer in te richten volgens jouw wensen? Bestel dan snel ons gratis...

Lees meer
Breng je droombadkamer tot leven dankzij de onweerstaanbare voorwaarden van Facq
Breng je droombadkamer tot leven dankzij de onweerstaanbare voorwaarden van Facq

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je huis. Je maakt je er 's ochtends klaar, ontspant er na een lange werkdag en je verfrist je er voordat ...

Lees meer
Craft, een stukje Scandinavië in huis
Craft, een stukje Scandinavië in huis

In de badkamerreeks Craft van Desco is de Europese eik de hoofdrolspeler.

Lees meer
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi

Klussen in de badkamer is een uitdagende taak om uit te voeren. Het is dan ook van groot belang dat je gebruik maakt van kwalitatieve materialen die je...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken