Lichtkoepels en -tunnels

Lichtkoepels halen extra daglicht binnen in je huis. Een andere oplossing zijn daglichtsystemen of lichttunnels: via een buizensysteem wordt het licht opgevangen en getransporteerd naar een andere ruimte.

Wanneer een lichtkoepel?

Is de geplande koepel langs de buitenzijde niet zichtbaar voor omwonenden? Woon je in een rijwoning en ben je op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing? Dan is de kunststof koepel misschien iets voor jou.

 • Licht- en gewichtvoordeel.
 • Een lichtkoepel is een onuitputtelijke lichtbron. Het licht is tot drie keer sterker wanneer het lang bovenaf binnenvalt in plaats van langs opzij. Het is dan ook een ideale oplossing wanneer je geen zijdelingse ramen kan plaatsen.
 • Door het beperkte gewicht van een lichtkoepel zijn ze snel en eenvoudig te monteren. De bestaande dakconstructie heeft geen versteviging nodig.
 • Meestal vervaardigd uit plexiglas.
  • Hoge lichtdoorlaatbaarheid en veel slagvaster dan glas.
  • Enkel-, dubbel of driewandige uitvoering.
  • Opaalkoepels (melkwit) zorgen voor diffuus licht, laten geen inkijk toe en het valt niet op als de koepel wat vuil is. De prijs is hetzelfde als die van heldere koepels.
 • Polycarbonaat heeft als voordeel dat het een extra bescherming biedt tegen inbraak.
 • Sommige koepels kunnen manueel of met een hendel geopend worden en zo voor ventilatie zorgen. De meerprijs ten opzichte van een vaste koepel is niet zo groot.
 • In de zomermaanden kunnen ze voor te veel licht zorgen. Dit kan je oplossen met een aangepaste zonwering.

Daglichtsystemen of lichttunnels

 • Deze variant op koepels laat toe om daglicht naar ruimtes te brengen zonder lichtinval.
 • Dit gebeurt door middel van een buizensysteem aan de binnenzijde, bekleed met spiegels. Zo kan je bijvoorbeeld op het dak licht opvangen en via de zolder naar een ruimte transporteren.
 • De flexibele buizen laten toe om bochten te maken of het licht door een andere ruimte te transporteren. Dit is een milieuvriendelijke en geldbesparende oplossing.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Powerdaylight Cradle: de duurzame daglichtbuis
Powerdaylight Cradle: de duurzame daglichtbuis

De Powerdaylight daglichtbuis uitvoering Cradle is een natuurlijk daglichtsysteem dat het daglicht buiten opvangt en naar binnen transporteert via een...

Lees meer
PV Premium: volledig geïntegreerd zonne-energiesysteem voor een harmonieus dak
PV Premium: volledig geïntegreerd zonne-energiesysteem voor een harmonieus dak

Het volledig geïntegreerd PV Premium zonne-energiesysteem van BMI Monier maakt van een beschermend dak een extra functioneel dak.

Lees meer
Dak renoveren of gevel vernieuwen? Zo pak je het aan
Dak renoveren of gevel vernieuwen? Zo pak je het aan

Tijd voor een nieuw dak? Of is je gevel aan vernieuwing toe? Dat is hét moment om je woning extra te isoleren en af te werken met een nieuwe dakbedekking...

Lees meer
Een perfect waterdicht dak? Alles wat je moet weten over dakrollen
Een perfect waterdicht dak? Alles wat je moet weten over dakrollen

Zoek je een supermakkelijke oplossing om je dak te bedekken? Dan zijn dakrollen echt iets voor jou. Snel vast te nagelen, lijmen, branden of kleven en geen ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken