Alles wat je moet weten over je toilet

Moet er een toilet staan in de badkamer? De meeste huizen hebben een aparte toiletruimte. De voordelen spreken voor zich: privacy, geen onaangename geurtjes in de badkamer,… Toch vind je in veel badkamers ook een toilet terug. Al was het maar als oplossing in noodgevallen.

Welk toilet kiezen?

Je kan je toilet op verschillende manieren installeren. Dat is niet onbelangrijk, want het bepaalt de ruimte die je toilet inneemt. Dit zijn de drie opties:

  • Stortbak en closetpot op elkaar
    De stortbak bestaat uit kunststof of sanitair porselein. Hij bevindt zich net boven de closetpot. De twee onderdelen staan op elkaar.
  • Stortbak ingewerkt in muur
    De stortbak is volledig ingewerkt in de muur. Je ziet enkel een drukknop en doorspoelen maakt minder lawaai. Het binnenwerk blijft bereikbaar, want je kan de grote drukknop volledig afnemen.
  • Hangtoilet
    Bij een hangtoilet hangt de closetpot aan de muur. Ook hier is de spoelbak in de muur ingewerkt. Dit oogt mooi en is handig bij het poetsen van je toilet.

Tips om zuinig te spoelen

We willen zoveel mogelijk water en geld besparen. Dat kan ook met je toilet. Hoe minder water door de leidingen stroomt, hoe beter voor het milieu en je portefeuille. Hou daarom rekening met deze tips:

  • Het toilet is de grootste slokop van water in huis. Voor één toiletspoeling heb je al snel 5 l nodig. Het is dus belangrijk dat je een toilet kiest dat zuinig spoelt.
  • Heel wat stortbakken hebben grote en kleine spoeling waarbij je kan kiezen hoeveel water je doorspoelt.
  • Met een stoptoets kan je de spoelfunctie onderbreken.
  • Een booster geeft extra stuwkracht aan het water: 2,5 tot 4 l water volstaat dan al per spoelbeurt.
  • Nog meer water besparen? Gebruik regenwater.

Snufjes voor je toilet

Zelfs een toilet kan meer zijn dan gewoon een toilet. Met extra accessoires maak je je toiletbezoek net iets aangenamer. Enkele voorbeelden:

  • Een toiletbril met remmechanisme zorgt ervoor dat de bril niet met een luide klap kan dichtvallen.
  • Sommige toiletbrillen hebben een kliksysteem. Je kan de zitting vlot wegnemen en terugplaatsen, wat handig is bij het poetsen.
  • Met een onderdouche spuit een sproeiarm na een druk op de knop een straal lauw water tegen je achterste. Een warme luchtstraal blaast het weer droog.
  • Een hangtoilet zonder spoelrand zorgt voor meer hygiëne. Geen rand betekent geen vuil en restjes die zich achter een rand verschuilen als je doorspoelt.

Denk aan ventilatie

Kies je ervoor kiest om een toilet in je badkamer te plaatsen? Dan denk je best ook aan een goede ventilatieoplossing. Ventilatie is sowieso belangrijk in de badkamer om vocht te voorkomen. Het voorkomt bovendien onaangename geurtjes na een toiletbezoek.

  • Degelijke mechanische ventilatie is nodig, zeker als er geen venster aanwezig is.
  • Je kan de ventilatie activeren met een schakelaar of automatisch in werking laten treden als het licht aan gaat.
  • De ventilatie voert verontreinigde lucht naar buiten af.
  • Toiletpotten met geïntegreerde ventilatie zijn een alternatief. Die voeren verontreinigde lucht samen met het spoelwater af. Ventilatieroosters of -kanalen zijn dan niet nodig, een elektriciteitsaansluiting wel.

Plaatsing toilet

Als je een toilet gekozen hebt, moet je ook aan een aantal factoren denken voor de plaatsing:

  • Controleer of je een wc met onderuitgang (afvoer via de vloer) of met achteruitgang (afvoer via de muur) nodig hebt.
  • De overgang naar de wc-riolering gebeurt meestal met behulp van een neopreenring of manchette, een dikke rubberen band met breedte van 90 of 110 mm in functie van de diameter van de buizen.
  • Plaats je twee toiletten op twee verdiepingen boven elkaar op eenzelfde leiding? Vergeet dan geen ontluchter te plaatsen op het bovenste punt van de afvoer. Anders kan je geurhinder krijgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Grond- en putwaterbehandeling van EcoWater
Grond- en putwaterbehandeling van EcoWater

Het is vaak mogelijk om heel goede resultaten te halen met opgepompt grondwater. Als u geen of moeilijk toegang heeft tot leidingwater kan een waterput een ...

Lees meer
Zuiver je afvalwater met een septische put of een epuro waterzuiveringsstation
Zuiver je afvalwater met een septische put of een epuro waterzuiveringsstation

Septische putten moeten beschikken over een CE keuring. Dit betekent minimaal een nuttige inhoud van 2000 liter(let op de meeste fabrikanten bieden...

Lees meer
Betonproducten van eigen makelij
Betonproducten van eigen makelij

Bouwmaterialen Wijckmans heeft een eigen betoncentrale waar betonnen putten en andere betonproducten worden gemaakt. Zo ben je als particulier,...

Lees meer
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren

Ga je bouwen of verbouwen? Bekijk dan onze 6 tips die je helpen een pak te besparen op je energiefactuur. Met onze slimme zelfbouwoplossingen maken wij...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken