Keramische tegels: topper in gebruiksgemak

Wie op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke vloer doet een goede zet met keramische tegels. Klassiek, modern, rustiek, strak … je vindt ze in allerlei structuren, afmetingen, kleuren en prijsklassen.

Wat is een keramische tegel?

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van klei en zand, en eventueel een toevoeging van andere minerale grondstoffen. Deze mengelingen worden daarna bewerkt om ze de gewenste vorm te geven en vervolgens gebakken op hoge temperatuur. Er bestaan verschillende fabricagemethodes en afwerkingsmogelijkheden.

Eigenschappen

De fysische en mechanische eigenschappen van een tegel bepalen de kwaliteit en soms ook de benaming ervan. Enkele voorbeelden van deze eigenschappen zijn: waterabsorptie, krashardheid, slijtweerstand, buig- en drukweerstand, schok- en slipweerstand en de vlekweerstand.

Tegelklassen

Om de slijtsterkte van verglaasde keramische tegels aan te tonen, werd de PEI-norm in het leven geroepen. Die geeft de slijtageklasse van tegels aan met getallen van 1 tot 5. Waarbij PEI 1 de zwakste klasse is en PEI 5 de sterkste. Tegels van klasse 1 kan je enkel met blote voeten of zachte schoenzolen belopen. Tegels uit klasse 5 zijn geschikt voor zeer intensief gebruik, zowel binnen als buiten.

Tweede keuze
Bij de tegelproductie kunnen er fabricagefouten gebeuren, zoals een maat- of kleurafwijking. Dit noemen ze tegels van tweede keuze of eerste handelskeuze. Omwille van deze schoonheidsfoutjes kan je de tegels aan een voordeligere prijs kopen. Daarnaast heb je tegels van eerste keuze zonder afwijkingen. Deze info vind je vaak terug in de technische fiche van tegels of op de verpakking.

Belangrijkste voordelen

  • Relatief lage prijs.
  • Veel keuze in motieven, kleuren en structuren.
  • Gemakkelijk in onderhoud.
  • Hygiënisch.
  • Kleurvast
  • Hoge buig- en breekweerstand bij belasting.
  • Milieuvriendelijk: duurzaam en recycleerbaar.
  • Ideaal in combinatie met vloerverwarming.

Belangrijkste aandachtspunten

  • Voelt kouder aan dan andere vloeren.
  • Niet elke tegel is geschikt voor zowel binnen als buiten. Vraag dus zeker na of jouw gekozen tegel hiervoor in aanmerking komt als je je vloer wil doortrekken tot op het terras.
  • Door het voegen van tegels kan er cementsluier ontstaan. Die zal je moeten verwijderen met aangepaste producten.

WEETJE: wandtegels of faiencetegels zijn ook keramische tegels maar worden meestal in twee fasen gebakken. De witte of gekleurde onderlaag is voorzien van een glazuurlaag en weinig of niet slijtvast. Ze zijn ook lichter dan vloertegels.

Plaatsing

Keramische tegels plaats je met tegellijm op een vlakke ondergrond, in mortel of op tegeldragers. Die ondergrond moet je eerst voorbereiden met een primer of hechtemulsie. Leg ook eerst een rij tegels om te kijken of je ze op maat moet slijpen. Als alle tegels zijn gelijmd en aangeklopt, kan je de vloer afwerken met voegmiddel en plinten.

Er is een verschil tussen gerectificeerde en niet-gerectificeerde tegels. Voor een strak resultaat kies je best gerectificeerde tegels. Die hebben rechte en op maat gezaagde kanten en hoeken. Je kan ze dicht op elkaar plaatsen met een minimale voeg ertussen. Bij niet-gerectificeerde tegels zijn de hoeken lichtjes afgerond en de randen niet helemaal haaks. Daarom moet je bij de plaatsing ervan een bredere voeg gebruiken.

Lees zeker ook dit artikel ter voorbereiding: de grootste fouten bij het plaatsen van tegels. Na plaatsing moet je een keramische tegel de eerste keer poetsen met een cementsluierverwijderaar.

Onderhoud

Een keramische tegelvloer vergt weinig onderhoud. Een sopje van water en een tegelreiniger volstaat. Let wel op met producten die vetten of veel zeep bevatten. Daarmee leg je een vetlaag over je vloer waarop je voetstappen, vlekken en vuil makkelijker ziet. Bovendien krijgt je vloer hierdoor een matte, doffe look.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
BerryAlloc haalt alles uit de kast voor zijn nieuwe laminaatcollectie!
BerryAlloc haalt alles uit de kast voor zijn nieuwe laminaatcollectie!

De nieuwe laminaatcollecties van BerryAlloc zijn bijzonder uitgebreid en bieden voor ieder wat wils. Het volledige assortiment wordt geproduceerd in België ...

Lees meer
Lindura –  het antwoord op vragen rond houten vloeren
Lindura – het antwoord op vragen rond houten vloeren

Veel mensen die gaan renoveren of nieuwbouw willen een houten vloerbedekking. Geen wonder, want niets brengt zo gemakkelijk natuurlijkheid en sfeer in huis ...

Lees meer
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends

Elegante betonoplossingen voor tuin, terras en inrit die comfort, functionaliteit en duurzaamheid combineren. Dat is waar Ebema_Stone&Style voor staat. ...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken