Een badkamer kan niet zonder badkamermeubels. Ze bepalen meer dan ooit de look van je badkamer. Maar ook de praktische kant is belangrijk. Waar denk je best aan als je op zoek gaat naar een nieuwe kolomkast of wastafel? We sommen 4 zaken op om tijdens je zoektocht rekening mee te houden.
1. Afmetingen badkamer
De badkamerruimte is meestal vrij beperkt. Bij het uitkiezen van badlamermeubels hou je dus rekening met de beschikbare ruimte en hoe je deze zo optimaal mogelijk inricht. Een goed badkamerontwerp is dus de eerste belangrijke stap. Hiervoor kan je zelf aan de slag of je kan binnenstappen bij een badkamerzaak. Zij kunnen je specifiek vertellen wat de inrichtingsmogelijkheden zijn op maat van je ruimte en budget. Want hoe deel je je badkamer het beste in?
Vooraleer je zelf een badkamerontwerp maakt of een badkamerzaak binnenstapt, stel je jezelf best enkele belangrijke vragen. We lijsten ze even voor jou op:
- Hoeveel personen gaan de badkamer gebruiken?
- Hoeveel personen zijn er tegelijkertijd in de badkamer?
- Waar heb je allemaal bergruimte voor nodig?
- Hoeveel bergruimte heb je nodig?
- Details maken soms een wereld van verschil. Denk maar aan rolluikdeuren, extra hoge kasten of hangkasten die de vloer vrij laten.
2. Kleine badkamer
In een kleine badkamer moet je vooral functioneel denken. Hier lees je onze 5 beste tips:
- Grote spiegels vergroten de ruimte visueel.
- Zorg voor transparantie door glazen wanden te gebruiken. Denk maar aan een glazen douchewand.
- Kies voor slimme bergruimtes, zoals hoge kolomkasten.
- Grote tegels geven een ruimer zicht dan mozaïek.
- Gebruik planken en hangende kastjes om de vloer vrij te houden.
Meer weten over deze 5 tips? Lees hier hoe je in een kleine badkamer meer opbergruimte kan creëren.
3. Hoogte badkamermeubel
Badkamermeubels zijn meestal modulair en verkrijgbaar vanaf een breedte van 50 of 60 cm. Over het algemeen worden de wastafel, het wastafelblad, de spiegel, de lichtlijst en de bergruimte (onderkast, kolomkasten) geïntegreerd in één meubel. Je kan zo'n meubel standaard kopen of zelf samenstellen.
Enkele gebruikelijke afmetingen:
- Kolomkasten: diepte 34 cm en breedte 40 of 60 cm.
- Wastafelblad: diepte 60 cm.
- Enkele wastafel: minimumbreedte 60 cm, maar bij voorkeur 80 à 90 cm.
- Twee wastafels: minimumbreedte 120 cm, maar liefst 130 cm of meer.
- Wastafelblad: gebruikelijk is 80 à 90 cm afstand tussen vloer en bovenkant van het blad. Controleer eerst via een proefopstelling of het blad voor alle gezinsleden op een comfortabele hoogte zit en maak dan pas werk van de definitieve plaatsing.
- Ruimtebesparende opstellingen zoals hoekcombinaties zijn zeker voor kleine badkamers erg interessant.
4. Badkamermeubels uit hout of ...
Je badkamermeubels kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals hout, kunststof, glas en roestvrij staal. Meestal worden materialen op houtbasis gebruikt, vooral dan spaanplaat of mdf.
- Spaanplaat is een lijmgebonden houtvezelplaat, meestal afgewerkt met een dunne melamine- of laminaatlaag. Onder meer dichtheid (densiteit) en homogeniteit van houtvezels bepalen kwaliteit.
- Mdf (Medium Density Fibreboard): kwalitatiever dan spaanplaat en beter resistent tegen vocht. Heeft uniforme dichtheid over gehele dikte van de plaat. Meer afwerkingsmogelijkheden dankzij glad oppervlak en grote densiteit (gelakte kasten, fineerkasten, foliekasten, …).
- Mogelijk alternatief is hdf, (High Density Fibreboard): dit materiaal heeft een nog hogere densiteit.
- Ook is er een stijgende vraag naar badkamermeubels uit hardhout.
Nog op zoek naar extra inspiratie voor je badkamer? Lees dan ook deze artikels: