Opgeschuurd staat netjes

Als je een oude woning koopt met een oude parketvloer is het altijd een heel karwei om die vloer terug in zijn oude glorie te herstellen. Denk er wel aan dat sommige heel oude parketvloeren niet meer kunnen gerestaureerd worden omdat ze al te dikwijls werden opgeschuurd. Hoe ga je tewerk als je parket wil restaureren?

Stap voor stap

Eerst en vooral moet je kijken of de vloer niet oneffen ligt. Als dat wel zo is, zou hij eigenlijk helemaal uitgebroken en opnieuw gelegd moeten worden. Fel beschadigde stukken moeten uitgezaagd en vernieuwd worden. Voor de renovatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van drie verschillende machines die in elke verhuurzaak te krijgen zijn:

  • voor het grof schuurwerk is er een bandschuurmachine,
  • voor de kanten een kantschuurmachine
  • en ten slotte nog een polijstmachine.

Zeker met de bandschuurmachine is de grootste voorzichtigheid geboden. Als je met dit zware apparaat even hapert tijdens het opschuren, kan je diepe krassen of putjes krijgen die nog moeilijk weg te werken zijn.

Schuren

Het schuren gebeurt in verschillende fasen. Eerst met grof schuurpapier, nadien met steeds lichter papier. Om lijmresten van bijvoorbeeld vast tapijt te verwijderen mag je zeker geen bijtende producten gebruiken. Die kunnen het hout beschadigen. Hevig schuren is de enige mogelijkheid.

Voegen opvullen

Als alles opgeschuurd is, worden de voegen opgevuld met een voegenkit. Sommigen gebruiken hiervoor ook wel een poriënvuller vermengd met het schuurafval, maar de parkethandelaars raden toch een voegenkit aan. Daarna wordt het parket nog enkele keren afgeschuurd, telkens met een fijner schuurpapier. In een volgende fase wordt de vloer gepolijst en eventueel ingekleurd. Vervolgens wordt er een poriënvuller op aangebracht en wordt de vloer nogmaals gepolijst en wordt de vloer uiteindelijk afgewerkt.

Schuurrichting

Bij het opschuren van oude parketvloeren moet je de schuurrichting bepalen in functie van de lichtinval. De laatste schuurfase zou immers loodrecht ten opzichte van de muur met de grootste lichtinval georiënteerd moeten zijn. Verder moet je bij het bepalen van de schuurrichting ook rekening houden met de legverbanden.

Afwerking

Als je de houten vloer hebt afgeschuurd, is het tijd voor de finishing touch. Je kan hierbij drie kanten uit: boenen, vernissen of oliën. Over het algemeen is een geverniste vloer onderhoudsvriendelijker en heeft een grotere mechanische sterkte, terwijl een geboende vloer esthetischer beter tot zijn recht komt. Boenen geeft aan het hout een mooie warme en zachte tint, die niet gerealiseerd kan worden met vernis. Het nadeel van boenen is dat het meer onderhoud vergt, hoewel de vloer tegenwoordig veel minder aandacht vergt dan vroeger.

Boenwas voor glans

Bij een geverniste vloer volstaat het de vloer regelmatig af te stoffen en enkele keren per jaar te behandelen met een polish. Een bijkomend voordeel van een geboende vloer is dat hij gemakkelijker hersteld kan worden dan een geverniste. De waslaag krast niet, maar verliest enkel haar glans op plaatsen die intensief belopen worden of teveel met een vochtige dweil gereinigd worden. Deze plaatsen uitboenen met een kleine hoeveelheid boenwas volstaat om de vloer opnieuw te laten glanzen.

Oliën

Tot slot is er ook nog het oliën als afwerking. Het grote voordeel hiervan is dat je de vloer niet volledig moet afschuren om de afwerkingslaag te vernieuwen. Een vloer geïmpregneerd met olie ziet er bovendien uit alsof hij niet behandeld is.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken