Zo richt je de verschillende keukenzones praktisch in

Om je keuken zo ergonomisch en praktisch mogelijk in te richten, helpt het om de verschillende keukenactiviteiten te onderscheiden aan de hand van keukenzones. Deze zones kan je vervolgens in een logische volgorde plaatsen. Zo maak je het jezelf gemakkelijk en beperk je de loopafstand.

Bevoorradingszone

Deze zone bevat alle goederen die je nodig hebt tijdens het koken en die je nadien moet terugzetten. Denk maar aan gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen. Ook de koelkast en diepvriezer behoren tot deze zone. Vooral hoge kasten met binnenladen zijn erg interessant voor de bevoorradingszone. Lades zijn volledig uittrekbaar. Zo krijg je een handig overzicht en zie je onmiddellijk wat je nog in thuis hebt. Bovendien zijn lades ergonomischer dan legplanken en kan je ze optimaal benutten.

Opbergzone

Dit is de grootste zone in de keuken. Je bergt er alle artikelen in op die je dagelijks gebruikt: keukenbenodigdheden, bestek, borden, glazen en nogveel meer. De opbergzone staat nauw in verband met de spoelzone. Denk maar aan je afwasmachine leegmaken en je bestek en servies in de kasten opbergen. Borden plaats je best in de kasten onder het werkblad. Zo hoef je het zwaardere gewicht niet hoog op te tillen.

Spoelzone

Centraal in deze natte zone staan de spoelbak, spoelbakonderkast en de vaatwasmachine. De spoelzone wordt elke dag intensief gebruikt om af te wassen, eetwaren te spoelen en afval op te slaan. Ook afvalemmers en onderhoudsproducten horen hier dus thuis. Er bestaan speciaal ontwikkelde laden waarmee je de bergruimte onder de spoelbak efficiënt kan benutten.

Voorbereidingszone

In deze zone gebeurt de voorbereiding van het kookproces. Werkbestek, keukentoestellen, kruiden, mengkommen, snijplanken… het hoort allemaal dicht bij het werkvlak thuis. Dat geldt ook voor geopende verpakkingen en veel gebruikte goederen. Om al je toestellen in deze zone makkelijk te kunnen gebruiken en wegzetten, is het belangrijk dat ze voldoende groot is. De werkruimte dient minstens 90 cm breed en optimaal verlicht te zijn.

Kookzone

De kookzone is het hart van de keuken. Ze is opgebouwd rond het fornuis, de bakoven, de microgolfoven, de dampkap, … Ook kook- en bakbenodigdheden, kookbestek en eventuele kookboeken maken deel uit van deze zone. Idealiter plaats je je kookpotten en -pannen in speciale pottenlades onder het fornuis. Al denk je best na over de indeling, want potten en pannen nemen veel plaats in.

Beperk je loopafstanden

Door alle onderdelen van de keuken zo veel mogelijk te groeperen en de afzonderlijke zones zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar te rangschikken, bespaar je heel wat moeite en tijd. Een keukenspecialist staat je hier in raad en daad bij. Tegenwoordig beschikken ook heel wat leveranciers over simulatieprogramma’s om je keuken virtueel voor te stellen. Zo weet je op voorhand tot in het kleinste detail hoe je keuken eruit zal zien.

 • keuken kast keukenlade keukenkast lade
  Foto Van Hoecke

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details
  Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details

  Een keuken moet niet alleen praktisch zijn, ook het ontwerp is erg belangrijk. Je voelt je het best in een keuken die perfect aansluit bij jouw smaak en...

  Lees meer
 • Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek
  Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek

  Kan een spoelbak ook de eyecatcher van je keuken worden? Uiteraard! Met de nieuwe trendkleuren voor RVS-keukenkranen tover je instant kleur op je spoelbak. ...

  Lees meer
 • Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan
  Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan

  Ben je uitgekeken op je keuken, maar zie je op tegen afbraakwerken of zware kosten? Geef je keuken dan een frisse look met een GROHE Start keukenkraan. Die ...

  Lees meer
 • Zo creëer je een trendy keuken in 2 stappen
  Zo creëer je een trendy keuken in 2 stappen

  Een oude keuken opknappen in twee stappen? Yes please! Samen met interieurstyliste Anne-Catherine van CloClo.be trokken wij richting Limburg om de keuken...

  Lees meer