Propaan en butaan zijn beide LPG’s (Liquified Petroleum Gas), gewonnen uit ruwe olie of uit aardgasvelden. Ze worden onder vloeibare vorm getransporteerd en opgeslagen, en omgezet in gas als ze gebruikt worden als brandstof.
Butaan
Omdat butaan niet meer bruikbaar is bij temperaturen rond het vriespunt, wordt het zelden als verwarmingsbron gebruikt, tenzij de toepassing zich binnenshuis bevindt.
Propaan
Propaan is wel bestand tegen vriestemperaturen en wordt buiten opgeslagen. Je kan het gebruiken voor de centrale verwarming, warm water, koken en sfeerverwarming (bv. gashaard). De verbranding van propaangas en het werkingsprincipe zijn vergelijkbaar met aardgas. Om over te schakelen van propaan naar aardgas moet je bij een recente installatie alleen de sproeikop van de branders aanpassen.
Propaan is eenvoudig in installatie. Je hebt enkel een opslagtank nodig en een verbinding met de cv-ketel. Een meter kan geplaatst worden als er meerdere woningen of appartementen aangesloten zijn op één tank. Zo kan perfect het verbruik per bewoner gemeten en verrekend worden.
Toepassingen
Veel toepassingen zijn mogelijk: energiebron voor verwarming, warmwaterbereiding, koken, bijverwarming, zwembadverwarming, barbecues, enz.
Onderhoud
Propaan is minstens even veilig als aardgas als de juiste materialen en technieken voor het leidingwerk gebruikt worden en de tankappendages onderhouden worden. Dit wordt meestal door de propaanleveranciers uitgevoerd en zit mee verrekend in de huurprijs.
Butaan of propaan in flessen
Voor andere toepassingen dan centrale verwarming kan je gebruik maken van propaan of butaan in flessen. De inhoud van propaan- of butaanflessen varieert van 5 tot 46,5 kg. Enkele aandachtspunten:
- Butaan mag je enkel gebruiken voor toepassingen waarbij de fles nooit blootgesteld wordt aan temperaturen rond of onder het vriespunt.
- Koop alleen verzegelde flessen, controleer of ze niet beschadigd zijn en zorg dat je een drukregelaar hebt die aangepast is aan het flestype.
- Vul nooit zelf flessen, want de kans is groot dat je ze te veel vult. Een gasfles wordt slechts voor 80 à 87 % gevuld. Laat dit dus over aan een erkend vulcentrum.
- Gebruik een drukregelaar. Voor butaan is de druk 28 mbar, voor propaan 37 mbar. Belangrijk is dat je het juiste type fles gebruikt voor de juiste drukregelaar. Daarom zijn bij sommige firma’s de drukregelaars in dezelfde kleur geverfd als de flessen waarop ze moeten aangesloten worden.
- Kijk eveneens naar de draad van jouw kraan (binnendraad of buitendraad).
- Draai de kraan alleen open met de hand, niet met gereedschap.
- Plaats de fles niet in de volle zon of in de buurt van een vuur.
- Gebruik enkel degelijke en goedgekeurde gasslangen.
- Sluit de kraan steeds af na gebruik, ook bij lege flessen. Plaats de flessen in een goed geventileerde ruimte. Zet de fles steeds rechtop.
- Met specifieke vragen over propaan of butaan kan je terecht bij de Federatie voor Butaan en Propaan (FeBuPro). Op de website www.febupro.be vind je ook een lijst van erkende installateurs die opgeleid zijn om aan propaangasinstallaties te werken.