Propaan versus butaan

Propaan en butaan zijn beide LPG’s (Liquified Petroleum Gas), gewonnen uit ruwe olie of uit aardgasvelden. Ze worden onder vloeibare vorm getransporteerd en opgeslagen, en omgezet in gas als ze gebruikt worden als brandstof.

Butaan

Omdat butaan niet meer bruikbaar is bij temperaturen rond het vriespunt, wordt het zelden als verwarmingsbron gebruikt, tenzij de toepassing zich binnenshuis bevindt.

Propaan

Propaan is wel bestand tegen vriestemperaturen en wordt buiten opgeslagen. Je kan het gebruiken voor de centrale verwarming, warm water, koken en sfeerverwarming (bv. gashaard). De verbranding van propaangas en het werkingsprincipe zijn vergelijkbaar met aardgas. Om over te schakelen van propaan naar aardgas moet je bij een recente installatie alleen de sproeikop van de branders aanpassen.

Propaan is eenvoudig in installatie. Je hebt enkel een opslagtank nodig en een verbinding met de cv-ketel. Een meter kan geplaatst worden als er meerdere woningen of appartementen aangesloten zijn op één tank. Zo kan perfect het verbruik per bewoner gemeten en verrekend worden.

Toepassingen

Veel toepassingen zijn mogelijk: energiebron voor verwarming, warmwaterbereiding, koken, bijverwarming, zwembadverwarming, barbecues, enz.

Onderhoud

Propaan is minstens even veilig als aardgas als de juiste materialen en technieken voor het leidingwerk gebruikt worden en de tankappendages onderhouden worden. Dit wordt meestal door de propaanleveranciers uitgevoerd en zit mee verrekend in de huurprijs.

Butaan of propaan in flessen

Voor andere toepassingen dan centrale verwarming kan je gebruik maken van propaan of butaan in flessen. De inhoud van propaan- of butaanflessen varieert van 5 tot 46,5 kg. Enkele aandachtspunten:

  • Butaan mag je enkel gebruiken voor toepassingen waarbij de fles nooit blootgesteld wordt aan temperaturen rond of onder het vriespunt.
  • Koop alleen verzegelde flessen, controleer of ze niet beschadigd zijn en zorg dat je een drukregelaar hebt die aangepast is aan het flestype.
  • Vul nooit zelf flessen, want de kans is groot dat je ze te veel vult. Een gasfles wordt slechts voor 80 à 87 % gevuld. Laat dit dus over aan een erkend vulcentrum.
  • Gebruik een drukregelaar. Voor butaan is de druk 28 mbar, voor propaan 37 mbar. Belangrijk is dat je het juiste type fles gebruikt voor de juiste drukregelaar. Daarom zijn bij sommige firma’s de drukregelaars in dezelfde kleur geverfd als de flessen waarop ze moeten aangesloten worden.
  • Kijk eveneens naar de draad van jouw kraan (binnendraad of buitendraad).
  • Draai de kraan alleen open met de hand, niet met gereedschap.
  • Plaats de fles niet in de volle zon of in de buurt van een vuur.
  • Gebruik enkel degelijke en goedgekeurde gasslangen.
  • Sluit de kraan steeds af na gebruik, ook bij lege flessen. Plaats de flessen in een goed geventileerde ruimte. Zet de fles steeds rechtop.
  • Met specifieke vragen over propaan of butaan kan je terecht bij de Federatie voor Butaan en Propaan (FeBuPro). Op de website www.febupro.be vind je ook een lijst van erkende installateurs die opgeleid zijn om aan propaangasinstallaties te werken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Het propaangasnetwerk
Het propaangasnetwerk

Meerdere woningen kunnen genieten van alle comfort van gas dankzij één gemeenschappelijke gastank, met het propaangasnetwerk van Antargaz.

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken