Licht bevordert de plantengroei, meer nog dan warmte. Daarom is het zo belangrijk dat je serre het daglicht maximaal benut. Kies je best voor glas of folie? Hoe onderhoud je de serre? En wat is het voordeel van schuine wanden? Op deze en vele andere vragen krijg je hier een antwoord.
Tunnelserre
Een tunnelserre met folie is een budgetvriendelijke oplossing. De serre bestaat uit een stalen geraamte waarover een stevige transparante plasticfolie gespannen wordt. De serre is relatief licht en kan dus gemakkelijk op een andere plek gezet worden. Bovendien warmt de grond in een tunnelserre snel op in het voorjaar. Tunnels bieden een prima bescherming tegen wind, maar minder tegen vorst. Vervang de folie regelmatig voor een maximale lichtopvang.
Glazen serre
Een glazen serre biedt een optimale lichtdoorlaatbaarheid. Er is geen risico op teeltbeschadiging door afdruipend vocht, want het condenswater loopt langs het glas naar beneden. Bovendien houdt glas de zonnewarmte vast en is het erg duurzaam. Je kan een glazen serre het hele jaar intensief gebruiken.
Serre met schuine wanden
Een serre met schuine wanden biedt niets dan pluspunten, zoals een verminderde winddruk, grotere stabiliteit, meer nuttige oppervlakte, extra volume, een constantere temperatuur en een betere opvang van licht en warmte, zeker in de winter. Door al deze voordelen is een serre met schuine wanden relatief goedkoper per m².
Plaatsing
Bij voorkeur plaats je de serre met de nok richting zuid-noord, met de achterzijde naar het noorden gericht. Zo geniet je maximaal van de warmte en het zonlicht in elk seizoen. Zorg voor een goede beschutting tegen de wind door bv. een haag op voldoende afstand te planten.
Onderhoud
Van een goed onderhouden serre heb je jarenlang plezier. Plan op het einde van de zomer of herfst een grote schoonmaakbeurt, waarbij je alle ruiten afwast, de werktafels reinigt en desinfecteert, het vuil uit de goten haalt... Zo geef je schimmelinfecties en andere plagen geen kans.
Tip: plaats een regenton die het water van het dak opvangt via dakgootjes. Plaats een eenvoudig kraantje op de ton en gebruik het water voor de planten en bloemen.
Tot slot nog dit: een serre is niet snel te klein. Hoe groter ook het volume, hoe geringer de temperatuurschommelingen en hoe beter het resultaat.