Serre optimaal benutten

Licht bevordert de plantengroei, meer nog dan warmte. Daarom is het zo belangrijk dat je serre het daglicht maximaal benut. Kies je best voor glas of folie? Hoe onderhoud je de serre? En wat is het voordeel van schuine wanden? Op deze en vele andere vragen krijg je hier een antwoord.

Tunnelserre

Een tunnelserre met folie is een budgetvriendelijke oplossing. De serre bestaat uit een stalen geraamte waarover een stevige transparante plasticfolie gespannen wordt. De serre is relatief licht en kan dus gemakkelijk op een andere plek gezet worden. Bovendien warmt de grond in een tunnelserre snel op in het voorjaar. Tunnels bieden een prima bescherming tegen wind, maar minder tegen vorst. Vervang de folie regelmatig voor een maximale lichtopvang.

Glazen serre

Een glazen serre biedt een optimale lichtdoorlaatbaarheid. Er is geen risico op teeltbeschadiging door afdruipend vocht, want het condenswater loopt langs het glas naar beneden. Bovendien houdt glas de zonnewarmte vast en is het erg duurzaam. Je kan een glazen serre het hele jaar intensief gebruiken.

Serre met schuine wanden

Een serre met schuine wanden biedt niets dan pluspunten, zoals een verminderde winddruk, grotere stabiliteit, meer nuttige oppervlakte, extra volume, een constantere temperatuur en een betere opvang van licht en warmte, zeker in de winter. Door al deze voordelen is een serre met schuine wanden relatief goedkoper per m².

Plaatsing

Bij voorkeur plaats je de serre met de nok richting zuid-noord, met de achterzijde naar het noorden gericht. Zo geniet je maximaal van de warmte en het zonlicht in elk seizoen. Zorg voor een goede beschutting tegen de wind door bv. een haag op voldoende afstand te planten.

Onderhoud

Van een goed onderhouden serre heb je jarenlang plezier. Plan op het einde van de zomer of herfst een grote schoonmaakbeurt, waarbij je alle ruiten afwast, de werktafels reinigt en desinfecteert, het vuil uit de goten haalt... Zo geef je schimmelinfecties en andere plagen geen kans.

Tip: plaats een regenton die het water van het dak opvangt via dakgootjes. Plaats een eenvoudig kraantje op de ton en gebruik het water voor de planten en bloemen.

Tot slot nog dit: een serre is niet snel te klein. Hoe groter ook het volume, hoe geringer de temperatuurschommelingen en hoe beter het resultaat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken