Waarom isoleren?

Een energiezuinig huis begint bij een goed ingepakte buitenschil. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning niet verloren gaat via dak, muren en vloer. Het is een buffer tussen binnen- en buitenklimaat. In nieuwbouwwoningen is isoleren trouwens wettelijk opgelegd door de EPB-eisen. Die schrijven, onder andere, voor hoeveel je moet isoleren.

Warmte binnen, koude buiten ...

Een goede thermische isolatie is de eerste stap naar een energiezuinige woning. Er zal minder warmte verloren gaan via muren, vloer en dak. Dat betekent dan weer een lagere energiefactuur. Isoleren verhoogt bovendien je comfort. Je zal minder snel een koudegevoel hebben in je woning en het duurt minder lang om je leefruimtes (weer) op temperatuur te brengen.

... en omgekeerd

Ook in de zomer heb je profijt van een degelijke isolatie omdat die samen met zonnewering voorkomt dat het te warm wordt in huis. En goed isoleren is ook een must voor het milieu: hoe minder je moet verwarmen, hoe minder CO2 je woning produceert. Als je goed isoleert, moet je wel zorgen voor voldoende ventilatie.

Wettelijk verplicht

Degelijk isoleren is niet alleen een absolute aanrader, maar ook verplicht. Sinds de invoering van de EPB-normen gelden er steeds strengere isolatie-eisen. Per onderdeel zijn er specifieke eisen. Voor daken en plafonds, buitenmuren en vloeren geldt een maximale U-waarde.

Eisen per onderdeel

De U-waarde van een constructieonderdeel komt overeen met de hoeveelheid warmte die per seconde (s), per vierkante meter (m²) en per graad temperatuurverschil (K) tussen binnen- en buitenmuur overgaat van de lucht in een binnenruimte naar de buitenlucht. Simpeler verwoord: de U-waarde drukt uit hoeveel warmte er door je dak, ramen, muren, .. verloren gaat.

Rol architect

Het is aan je architect om ervoor te zorgen dat je project voldoet aan de geldende EPB-eisen. Ook de EPB-verslaggever speelt hierin een rol. Aan de hand van berekeningen wordt bepaald hoeveel je nu precies moet isoleren.
Let wel: niets houdt je tegen om onder deze U-waardes te duiken. Het loont zeker de moeite om extra te isoleren.


Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken