Ook als je je zolder alleen als opbergruimte gebruikt, is het een goed idee om je vloer isoleren. Zeker als je dak nog niet geïsoleerd is. Anders gaat er veel energie verloren. Gelukkig is het niet al te moeilijk om je vloer zelf onder handen te nemen.
Let op: minerale wolsoorten kunnen huid, ogen en luchtwegen irriteren. Verlucht de werkruimte en draag liefst beschermende werkkledij en een mondmasker. Ga ook na of je recht hebt op premies.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: maak een lattenstructuur
- De isolatie plaats je, net als dakisolatie, tussen een houten lattenstructuur. Die werk je vervolgens af met bijvoorbeeld OSB-platen. Tussen de latten kan je eventueel elektriciteitsleidingen en andere voorzieningen plaatsen.
- Zorg voor een zuivere, vlakke en droge ondergrond.
- Bevestig de houten balkjes (4x4 cm) met slagpluggen op de vloer. Doe dit over de gehele lengte van de ruimte. Laat telkens een hartafstand van maximaal 30 cm tussen de balkjes.
- Is de ondergrond niet volledig recht? Ondersteun de balken dan met een spie.
Stap 2: breng de isolatie aan
- Isolatiedekens uit glas- of steenwol zijn de meest voor de hand liggende keuzes.
- Open de opgerolde isolatiebanen pas op zolder. Zo kan je ze makkelijker de trap opdragen.
- Snij de isolatie op maat met een groot gekarteld mes. Ongeveer een centimeter breder dan de ruimte tussen de vloerbalkjes. Dan klemt de isolatie goed.
- Een andere mogelijkheid is de zoldervloer zowel thermisch als akoestisch te isoleren met geëxpandeerde kleikorrels. Die strooi je tussen de balkjes.
Stap 3: werk de vloer af
- Om een zoldervloer af te werken worden OSB-platen (Oriented Strand Board) het vaakst gebruikt. Deze platen van gerichte houtschilfers vormen een duurzame onderlaag om eventueel nog te bekleden met laminaat of kurklaminaat, massief parket, verf of een andere vloerbekleding.
- Schroef de OSB-platen vast op de houten ondervloer. Zaag waar nodig op maat met een decoupeerzaag.