Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen - ook wel fotovoltaïsche panelen of PV-installatie genoemd - precies en waarom zou je er in investeren?

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Dat zijn er meestal zo’n zestig per paneel. De cellen zijn kleine ronde of vierkante plaatjes van amper 0,2 tot 0,4 mm dik. De zonnecellen bestaan uit twee lagen, meestal op basis van silicium. Daartussen zit een scheidingslaag.

Hoe werken zonnepanelen?

Wanneer zonlicht op zo’n zonnecel valt, ontstaat er elektrische spanning tussen de twee lagen. Die gelijkstroom beweegt van cel tot cel, en van paneel tot paneel. Om uiteindelijk aan te komen in de omvormer. Die dient om gelijkstroom om te zetten in de wisselstroom die wij nodig hebben voor het gebruiken van onze elektrische toestellen.

In de meeste gevallen spreken we van systemen met één omvormer. Maar er bestaan ook de zogenaamde micro-omvormers. Dan heeft elk paneel een eigen, kleinere omvormer. Gevolg: de verschillende panelen zijn niet meer aan elkaar gekoppeld. Als een bepaald paneel om een of andere reden het zonlicht niet voldoende kan benutten, dan heeft dat geen negatief effect op de rest van de panelen. Denk maar aan schaduw op een bepaalde plek van de installatie.

Elektriciteitsverbruik

Een productiemeter meet de elektriciteit die de panelen opwekken. Je stroomteller draait terug als je minder elektriciteit verbruikt dan je panelen opleveren. Het overschot stroomt naar het openbare net. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Verbruik je meer elektriciteit dan de PV-panelen leveren, dan wordt de stroom van het gewone net gehaald.

Juiste opstelling zonnepanelen

Een goede opstelling van de panelen is cruciaal. Dit gebeurt liefst in een schaduwvrije zone aan de zuidkant. Informeer je ook goed over de hellingshoek. In tegenstelling tot wat we vaak denken, wordt ook bij bewolkt weer zonlicht omgezet in elektriciteit. Voor een optimaal rendement is een regelmatig onderhoud noodzakelijk.

Installatie

De meeste PV-installaties installeer je tegenwoordig op een dag. Bereken goed hoeveel je denkt te gaan verbruiken. Op basis van je schatting, kies je hoeveel PV-panelen je gaat leggen. Kies je omvormer op basis van de capaciteit van je PV-panelen. Heb je wel ruimte genoeg op je dak? Er bestaan ook oplossingen voor platte daken.

Tip: zo installeer je zonnepanelen op een correcte manier. 

Waarom investeren in zonnepanelen?

Enkele redenen om te investeren in zonnepanelen:

 • Gratis productie van elektriciteit en dus een besparing op jouw energiefactuur.
 • Bijdrage tot vermindering van het broeikaseffect.
 • In combinatie met een warmtepomp, een eerste stap richting energieonafhankelijkheid.
 • De eenvoudigste manier om tegemoet te komen aan de EPB-eisen rond hernieuwbare energie.

Verwar PV-panelen niet met zonnecollectoren die bestemd zijn voor de productie van sanitair warm water.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?
  De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?

  Ben je van plan om een warmtepomp in je woning te laten installeren, maar weet je niet hoe zo’n pomp juist werkt? Dan ben je hier aan het goede adres. De...

  Lees meer
 • Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?
  Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?

  Desco lanceert online berekeningstools Handige hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen Kwaliteitsproducten is één, een ...

  Lees meer
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat
  Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler
  Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler

  Aangezien een warmtepompboiler tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm...

  Lees meer