De EPB-regelgeving is voor de bouwheer te vatten in twee getallen: het E-peil en het S-peil. Hoe lager die getallen, hoe energiezuiniger je woning.
E-peil: globale energieprestatie
Het E-peil drukt de globale energieprestatie uit van je woning. Dit getal geeft een inzicht in het energieverbruik van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een woning nodig heeft voor ruimteverwarming, de productie van sanitair warm water, elektriciteit, …
S-peil: hoe energievriendelijk is je bouwschil?
Sinds 2018 is er in Vlaanderen niet langer sprake van het K-peil en van de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming als eisen voor particuliere woningen. Als bouwheer moet je vooral rekening houden met het S-peil. In 2019 moeten nieuwbouwwoningen een S-peil van 31 halen. In 2020 is dat al S28.
De regel: hoe energie-efficiënter je bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren...), hoe lager en hoe beter je S-peil. En dat hangt af van een combinatie van knopen die je doordacht moet doorhakken:
- Efficiënte gebouwvorm en ruimtegebruik: woningen die niet efficiënt omgaan met ruimte (groter en duurder dan nodig, overdekt terras, dakkapelletjes, oversteken, vele hoeken en kantjes…) behalen een slechter S-peil dan vormefficiënte appartementen of rijwoningen die dezelfde energetische inspanningen hebben doorstaan.
- Isolatiesterkte: dikker isoleren wordt nog belangrijker
- Warmtecapaciteit van de woning
- Het totale schiloppervlak
- Volumecompactheid
- Aanpak bouwknopen
- Luchtdichtheid
- Oriëntatie van de woning
- Zonnetoetredingsfactor: te veel en te grote ramen kunnen zorgen voor oververhitting, wat negatief is voor je S-peil. Je kan dit wel omtoveren tot voordeel door automatische zonwering (bv. screens) te voorzien. In combinatie met een goede oriëntatie van je woning verwarm je zelfs passief bij wanneer nodig (bijvoorbeeld in de winter dankzij een laagstaande zon).
- Warmteverlies richting niet-verwarmde ruimtes
- Hebben geen invloed op je S-peil: warmteverlies via je ventilatie en interne warmtewinsten (koken, lichaamstemperatuur, warme douche…).
Dateert je bouwaanvraag nog van voor 2018? Dan hoef je nog geen rekening te houden met het S-peil. Wel belangrijk: het K-peil en de netto-energiebehoefte van je woning:
- K-peil: de isolatiewaarde van de woning in zijn geheel. Het gaat hier over de hele bouwschil: je buitenmuren, vloeren, dak, ramen en deuren. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe lager deze waarde. Hoe lager je K-peil, hoe beter.
- Netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming (uitgedrukt in kWh/m²): hoeveel energie heeft je woning nodig om te verwarmen? Hoe minder, hoe beter.
U-, L-,R-waarde?
Isolatie is een rode draad in het energiezuinige bouw- en renovatieverhaal. Maar ook hier krijg je heel wat letters en termen naar het hoofd geslingerd. Lees volgend artikel zodat je nooit meer met je mond vol tanden staat bij de bouwhandel.