Het E- en S-peil

De EPB-regelgeving is voor de bouwheer te vatten in twee getallen: het E-peil en het S-peil. Hoe lager die getallen, hoe energiezuiniger je woning.

E-peil: globale energieprestatie

Het E-peil drukt de globale energieprestatie uit van je woning. Dit getal geeft een inzicht in het energieverbruik van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een woning nodig heeft voor ruimteverwarming, de productie van sanitair warm water, elektriciteit, …

S-peil: hoe energievriendelijk is je bouwschil?

Sinds 2018 is er in Vlaanderen niet langer sprake van het K-peil en van de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming als eisen voor particuliere woningen. Als bouwheer moet je vooral rekening houden met het S-peil. In 2019 moeten nieuwbouwwoningen een S-peil van 31 halen. In 2020 is dat al S28.

De regel: hoe energie-efficiënter je bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren...), hoe lager en hoe beter je S-peil. En dat hangt af van een combinatie van knopen die je doordacht moet doorhakken: 

 • Efficiënte gebouwvorm en ruimtegebruik: woningen die niet efficiënt omgaan met ruimte (groter en duurder dan nodig, overdekt terras, dakkapelletjes, oversteken, vele hoeken en kantjes…) behalen een slechter S-peil dan vormefficiënte appartementen of rijwoningen die dezelfde energetische inspanningen hebben doorstaan.
 • Isolatiesterkte: dikker isoleren wordt nog belangrijker
 • Warmtecapaciteit van de woning
 • Het totale schiloppervlak
 • Volumecompactheid
 • Aanpak bouwknopen
 • Luchtdichtheid
 • Oriëntatie van de woning
 • Zonnetoetredingsfactor: te veel en te grote ramen kunnen zorgen voor oververhitting, wat negatief is voor je S-peil. Je kan dit wel omtoveren tot voordeel door automatische zonwering (bv. screens) te voorzien. In combinatie met een goede oriëntatie van je woning verwarm je zelfs passief bij wanneer nodig (bijvoorbeeld in de winter dankzij een laagstaande zon).
 • Warmteverlies richting niet-verwarmde ruimtes
 • Hebben geen invloed op je S-peil: warmteverlies via je ventilatie en interne warmtewinsten (koken, lichaamstemperatuur, warme douche…).

Dateert je bouwaanvraag nog van voor 2018? Dan hoef je nog geen rekening te houden met het S-peil. Wel belangrijk: het K-peil en de netto-energiebehoefte van je woning:

 • K-peil: de isolatiewaarde van de woning in zijn geheel. Het gaat hier over de hele bouwschil: je buitenmuren, vloeren, dak, ramen en deuren. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe lager deze waarde. Hoe lager je K-peil, hoe beter.
 • Netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming (uitgedrukt in kWh/m²): hoeveel energie heeft je woning nodig om te verwarmen? Hoe minder, hoe beter.

U-, L-,R-waarde?

Isolatie is een rode draad in het energiezuinige bouw- en renovatieverhaal. Maar ook hier krijg je heel wat letters en termen naar het hoofd geslingerd. Lees volgend artikel zodat je nooit meer met je mond vol tanden staat bij de bouwhandel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken